Dags ta ned skylten?

"Den enda anledningen till att public service finns är att staten ska ha en given megafon att ropa i till undersåtarna", skriver en av många liberala bloggare.

Foto: Fotograf saknas!

LEDARE2008-07-02 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det uttrycker den besvikelse som finns bland många över att regeringens utredare Rose-Marie Frebran (kd) vill värna public service och licenssystemet.
Framför allt har olika grupperingar inom moderaterna i årtionden drivit en tuff kritik mot "statsradion" och "statstelevisionen". Det har varit anklagelser för vänstervridning och en mer principiell kritik att privata marknadskrafter inte ska behöva konkurrera med licensfinansierade bolag. Frebran har inte lyssnat till ultraliberalernas argument. Det är också uppenbart att det bland tongivande borgerliga mediapolitiker finns en uppslutning bakom de centrala delarna i utredningen.

"Brett och folkligt, men strikt icke-kommersiellt: sådan är utredarens bild av public service. Jag måste säga att jag gillar det." Det skriver analytikern Marin Jönsson i Svenska Dagbladet.
Att Frebran inte vill köra ned public service i papperstuggen är givetvis bra men det innebär inte att allt i hennes utredning är ok.
På socialdemokraternas hemsida har Margareta Israelsson (s), Siv Holma (v) och Esabelle Dingizian (mp) skrivit en gemensam kommentar.

Vänstertrion inriktar sig på några av förslagen i utredningen:
➤ Det är fel att finansdepartementet får en möjlighet att styra resurserna till public service-verksamheten (det handlar om momsen). Med det naggas oberoendet i kanten.
"Det ska inte ens finnas en misstanke om att politiker genom ekonomiska påtryckningar har påverkat det som sänds via vår gemensamma radio och tv. Politikernas enda styrinstrument ska vara sändningstillståndet", menar de tre oppositionspolitikerna.
➤ Frebran föreslår också att man tar bort kravet att 55 procent av allmänproduktionen för SR och SVT ska göras utanför Stockholm. Det är allvarligt. Risken finns att mer av verksamheten centraliseras till huvudstaden och andra storstadsområden.
Sverige betraktas från maktens kvarter och "landsorten" kan bli det område där man söker nyheter om stora slagbjörnar, gäddfiske och spelmansstämmor. Det är viktigt att public service-produktionen sker över hela landet.
Frebran vill rensa i SVT:s tämligen vildvuxna rabatt med sponsring. Nu dyker det ju upp skyltar vilka som bidragit med pengar till olika program. Gränsen mot de kommersiella kanalerna suddas på det sättet ut. Mindre sponsring innebär sämre möjligheter för SVT att köpa sändningsrätten för stora sändningar, typ EM i fotboll. Men även om sponsringen skulle fördubblas i SVT skulle det bli svårt att konkurrera med reklamfinansierade TV 4. Den kloka linjen är att satsa resurserna på annat istället för att delta i en kamp på olika villkor om stora sportsändningar och musikgalor. Det gäller att public service även framledes är bäst på att täcka vardagen i Norrbotten och Blekinge, att man kan erbjuda ett kvalitativt material i en klass för sig.