Efter sin elva minuters resa med Amazonmiljardären Jeff Bezos raket säger popstjärnan Katy Perry att hon ”rekommenderar alla” att flyga till rymden.
Det är inte känt vad just hon betalade eller om det var ett reklamjippo, men liknande resor har kostat runt 10 miljoner kronor för tio minuters rymdfärd.
Tack för tipset Katy, jag ska tänka på det när jag har 10 miljoner över.
Techmiljardären Mark Zuckerberg la till sin båt, en av världens största privata lyxyachter, vid norska kusten. Från en av båtens två helikopterplattor kördes sedan han och hans gäster in över till de svenska fjällen.
Precis som Katy Perrys rymdresa var det här en ren nöjestur.
Att de gjorde sin flygtur just när renarna är sköra efter vintern verkade de inte bry sig om. Inte heller att det är inför kalvning då vajorna är extra känsliga.
Tvärtom försökte han köpa samebyarnas tystnad. Han ville åka runt och störa både renar och vilda djur utan att själva störas.
Perry och Zuckerberg är extrema på många sätt, inte minst deras två resor den senaste veckan, men de är också en del av den värld vi alla lever i.
Kanske visar de på en framtid vi har att vänta – de superrika tar sig galna friheter och släpper all verklighetsförankring.
Det finns också något djupt deppigt i tron att allt kan köpas för pengar.
I den verkliga världen så kan inte stressade vajor som förlorar sina kalvar, eller att spy ut avgaser, kompenseras av att strössla dollarsedlar omkring sig.
Med det där är ju amerikaner. Sådana rikingar har det alltid funnits där.
Jo, sant, men skrämmande är att vi följer efter. Ojämlikheten generellt ökar i Sverige, men framför allt har de superrika dragit ifrån.
- En topp-vd i Sverige tjänar lika mycket som 71 (!) industriarbetare, enligt LO:s årliga rapport om makteliten.
- Sverige är nu ett av de dollarmiljardärtätaste länderna i världen, enligt den amerikanska affärstidningen Forbes.
En stor förklaring är penningpolitiken, som gynnat riskkapitalister. En annan att vi avskaffat både förmögenhets- och arvsskatter. Även lägre skatt på kapitalinkomster har gjort Sverige mer attraktivt för miljardärer.
Men det finns de som tror att det är bra att de rika blir rikare.
De bygger sitt resonemang på den så kallade hästskitsteorin: Om hästen får extra bra foder så finns det näring kvar i skiten. Då kan också småfåglarna bli mätta.
En svensk entreprenör som BBC intervjuat beskriver teorin tydligt när han hävdar att hans förmögenhet har en positiv inverkan på samhället som helhet.
“Vi har en barnflicka och vi har en trädgårdsmästare och städare… och det ger också fler jobb. Så vi får inte glömma bort hur vi bygger samhället”, säger han.
Han målar upp ett Sverige där ojämlikheten är bra, där den i sig bygger samhället.
Sanningen är det motsatta. Att han betalar för lite i skatt betyder både att han kan ha en barnflicka och att förskolan inte har råd med tillräckligt många pedagoger.
Här står valet. Vill vi ha ett samhälle där vissa kan flyga till rymden eller ett där alla får en bättre välfärd? Svårare är det faktiskt inte.
Det är dags att sluta låtsas att Sverige bara består av jante-strävare och det är dags att börja beskatta de superrika – rejält.