I mitten av september presenterade fackförbundet Vision sin årliga socialchefsrapport.
Den borde vara obligatorisk läsning för varenda socialnämnds- och kommunfullmäktigeledamot i Norrbotten, oavsett partifärg.
Rapporten visar nämligen att läget är akut när det gäller att rekrytera och behålla personal på socialkontoren i länet.
Undersökningen visar att drygt nio av tio socialchefer i norra Sverige upplever att villkoren för personalförsörjningen är svåra.
Det drabbar i sin tur kärnverksamheten – det vill säga stödet till utsatta grupper i samhället. Sju av tio chefer uppger att de har svårt att få resurserna att räcka till att ge individer det stöd de behöver och har rätt till.
Tiden för att jobba mer med förebyggande insatser och uppsökande verksamhet – till exempel för att hindra att barn och ungdomar dras in i kriminalitet, drogmissbruk och annat elände – är så klart ännu mer begränsad.
Det är en tydlig larmsignal till alla politiker – såväl nationellt som lokalt.
Det krävs en kraftsamling för att förbättra arbetsvillkoren vid landets socialförvaltningar.
Socialsekreterarna har ett mycket utsatt arbete. Nästan hälften som jobbar inom socialt arbete har utsatts för våld, direkta eller indirekta hot, personangrepp eller förtal under det senare året, enligt en undersökning från Vision.
Denna redan svåra arbetssituation underlättas dessutom inte när lokalpolitiker som i Älvsbyn och Gällivare ger sig in och tar parti för enskilda individer i komplicerade LVU-ärenden.
För närvarande jobbar en utredning med förslag på åtgärder för att minska offentliganställdas utsatthet, vilket är välkommet.
Direktiven talar bland annat om att skärpa straffen för våld eller hot mot tjänstepersoner samt en ny lagstiftning mot förolämpningar av offentliga tjänstepersoner – det vill säga en modern variant av den gamla lagen om missfirmelse mot tjänstemän som fanns före 1976.
Vid sidan av det som sker i regering och riksdag krävs dock framför allt att kommunpolitikerna tar ansvar för att förbättra arbetsmiljön på socialkontoren. Det handlar om alltifrån att upprätta lokala arbetsmiljöplaner för att säkerställa att alla medarbetare har en hälsosam arbetsbelastning till bättre stöd från HR och mer kompetensutveckling.
För att citera Visions larmrapport: "Socialtjänsten behöver på riktigt bli en mer attraktiv arbetsplats dit socionomer, biståndshandläggare, administratörer, chefer och andra efterfrågade yrkesgrupper vill söka sig och som färre vill lämna."