Finanskrisen 2008-2009 slog stenhÄrt mot svensk exportindustri och drabbade Sverige betydligt hÄrdare Àn mÄnga konkurrentlÀnder.
Hela 10 procent av industrijobben i Sverige försvann mellan 2008 och 2009. Motsvarande andel förlorade jobb i Tyskland var bara cirka 2,5 procent.
DÄvarande ordföranden i IF Metall, Stefan Löfven, ansÄg dÀrför att Sverige borde införa samma modell för "kurzarbeit", korttidsarbete, som Tyskland för att motverka utslagningen av jobb och industriell verksamhet.
Den dÄvarande M-ledda regeringen lyssnade artigt. Men den var inte intresserad av att ta till sig de fackliga synpunkterna och idéerna.
NÀr Stefan Löfven blev statsminister 2014 fick han emellertid möjlighet att sjÀlv förverkliga sina tankar. Han lÀt Anders Ferbe, en annan tidigare ordförande i IF Metall, utreda ett nytt system för korttidsarbete i Sverige.
I augusti 2018 fanns ett fÀrdigt utredningsförslag. Detta blev dÀrefter en av punkterna i Januariavtalet mellan S, C, L och MP 2019.
NÀr sedan pandemin drabbade hela vÀrlden, inklusive jobben och företagandet i Sverige, i början av 2020 fanns dÀrför en fÀrdig modell som kunde sjösÀttas blixtsnabbt. Arbetsmarknadens parter hakade pÄ och skrev pÄ avtal om korttidsarbete och korttidspermitteringar.
Först ut â bara nĂ„gra timmar efter regeringens beslut â var arbetsgivarorganisationen Visita och Hotell- och restaurangfacket. Andra fack och arbetsgivare följde efter som ett stort lĂ€mmeltĂ„g.
Arbetsgivaren gavs möjlighet att dra ner arbetstiden till 80, 60 eller 40 procent av en heltid. Men arbetstagaren kunde ÀndÄ behÄlla mellan 92 och 96 procent av lönen, tack vare det statliga stödet.
Nu finns en utvÀrdering om korttidsstödets betydelse. Det rÀddade cirka 40 000 jobb under pandemins första Är, enligt en rykande fÀrsk rapport frÄn myndigheten TillvÀxtanalys.
MÄnga företag undvek konkurs samtidigt som det skapade trygghet för bÄde arbetare och tjÀnstemÀn. Tiotusentals svenskar slapp arbetslöshet och utslagning frÄn arbetsmarknaden.
Tveklöst har denna politik, som i hög grad bÀr Löfvens och arbetarrörelsens signum, mildrat följdverkningarna av coronakrisen.
Det var smart och förutseende socialdemokratisk politik â byggd pĂ„ samverkan mellan partiet och facket â som gjorde att Sverige hade ett verktyg för att hantera de dramatiska konsekvenserna pĂ„ arbetsmarknaden.
Utan Löfvens politik och korttidsstödet hade Sverige befunnit sig i ett betydligt sÀmre lÀge under och efter pandemielÀndet.