Dödsstraff ger ingen trygghet
När staten inte känner respekt för människoliv, så minskar även respekten för människoliv bland vanliga medborgare.
Foto: Fotograf saknas!
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det är en bok som är lika aktuell nu.
Enligt den årliga rapporten från människorättsorganisationen Amnesty Internationals avrättades 24 personer i genomsnitt varje vecka under 2007. Men sannolikt är siffran betydligt högre.
I OS-landet Kina, som snart hamnar i fokus för hela världens idrottspublik, är till exempel avrättningar en statshemlighet. Där sker avärättningar i folkets namn, utan att folket vet om det.
Enligt Amnestys beräkningar avrättade Kina 470 medborgare under förra året. Det gör Kina till det land som avrättar flest.
Sammanlagt avrättades minst 1 252 personer i 24 länder i världen. Totalt 3 347 dömdes till döden i 54 länder.
Tvåa på listan över flest avrättningar efter Kina hamnade Iran med 317, följt av Saudiarabien med 143 och Pakistan med 135. I USA avrättades 42 personer. Dessa fem länder stod tillsammans för 88 procent av alla avrättningar i världen.
Demokratin USA befinner sig inte i något vackert sällskap.
Siffrorna i Amnestyrapporten visar att opinionsbildningen mot dödsstraffet måste fortsätta. Sverige bör använda sin position i EU, FN och andra internationella samfund för att upprepa argumenten mot dödsstraffet.
Om det är någon som har glömt argumenten finns de väl beskrivna i Francks bok om det barbariska straffet.
Ingen kan hävda att länder som tillämpar dödsstraff har blivit tryggare samhällen. Till exempel är antalet mord och grova våldsbrott högre i USA än i EU, trots att USA tillämpar dödsstraffet och betydligt hårdare fängelsestraff.
Det tyder på att dödsstraffet snarare tenderar till att brutalisera samhällen istället för att avskräcka från grova brott.
När staten inte känner respekt för människoliv, så minskar även respekten för människoliv bland vanliga medborgare.
Till detta ska läggas dödsstraffets oåterkalleliga karaktär. Det går inte att göra en avrättning ogjord, om det dyker upp ny bevisning. Och det händer faktiskt att helt oskyldiga människor döms till döden.
I den amerikanska delstaten Illinois kom en kommission år 2000 fram till att 13 dödsdömda blivit oskyldigt dömda.
I december förra året röstade en majoritet av FN:s medlemsstater för en resolution om att avskaffa dödsstraffet.
"Att ta ett liv är en av de mest drastiska åtgärderna från en regering. Vi uppmanar alla regeringar att följa åtagandet i FN och förbjuda dödsstraffet en gång för alla", skriver Amnesty.
Det är en befogad uppmaning. Dödsstraffet strider mot FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna, eftersom rätten till liv är den absolut med grundläggande mänskliga rättighet som går att finna.
I Sverige finns ingen stark opinion för dödsstraffet. Men för några år sedan visade en opinionsmätning att många gymnasieelever kunde tänka sig dödsstraff.
Det ger anledning att damma av Hans-Göran Francks bok på landets högstadie- och gymnasieskolor. Diskussionen om straff och människorätt är en evig fråga.