Vill vi att pedagogerna på förskolan ska komma sjuka till jobbet?
Nej, så klart inte. Vi vill inte att de ska sprida smitta i barngruppen. Vi vill att de ska vara pigga och friska när de tar hand om det viktigaste vi har.
Och vi unnar dem att få tid att i lugn och ro friskna till när de är sjuka.
Ändå har vi på svensk arbetsmarknad ett system som straffar de som inte kan gå till jobbet när de är sjuka – karensavdraget.
Karensavdraget är en summa som dras från din sjuklön när du blir sjuk.
Det motsvarar 20 procent av en hel veckans sjuklön (som är 80 procent av lönen). Det här oavsett hur länge du sedan är sjuk, så i praktiken är det som en karensdag vid första sjukdagen.
Det är ingen raketforskning att räkna ut att det slår hårdast mot de som inte kan jobba hemifrån. De som inte, likt mig exempelvis, har ett jobb som inte går att utföra på distans.
En barnskötare som drabbas av ett karensavdrag förlorar mer än 1 100 kronor. Och då vill jag påpeka att barnskötare inte precis är överbetalda.
Enligt LO har närmare var femte arbetarkvinna minst fem avdrag på ett år. De förlorar alltså inkomst motsvarande minst en sjuklönevecka på ett år.
I gruppen tjänstemän har hälften inte ett enda avdrag på ett år. Det beror inte bara på att de har mindre fysiskt krävande arbeten, utan också att de kan jobba hemifrån när de är småsjuka.
Det är orättvist, men karensen är faktiskt illa för alla som råkar ut för några dagars förkylning eller en influensa, vilket de flesta av oss gör då och då.
Den som inte kan jobba på distans förlorar pengar och den som kan jobba hemma från soffan gör det i stället för att vila och koncentrera sig på att bli frisk.
Alla löntagare drabbas, aningen ekonomiskt eller av så kallad sjuknärvaro, alltså att man jobbar fast man är sjuk.
Men fusket då? Finns inte det här avdraget för att folk inte ska fejka sjukdom och bara vara hemma och ändå få pengar?
Jo, det brukar hävdas så från de som väljer att misstro folk. För övrigt samma människor som tror att vissa (rika) behöver sänkt skatt för att motiveras till arbete och att andra (vanligt folk) behöver sämre välfärd och trygghet för att de ska gå till jobbet.
Det finns ingenting som tyder på att fler skulle fuska om de slapp det där extra straffet för att de är sjuka.
Sjuklönen är dessutom bara 80 procent av lönen så i praktiken blir karensavdraget en dubbelbestraffning för den som är sjuk.
Kommer inte fler bli sjukskrivna alltså?
Jag ska vara helt ärlig. Att avskaffa karensavdraget kan innebära fler, men kortare, sjukskrivningar.
Nio av tio sjukfall avslutas under den första sjukveckan. Och omkring hälften av alla sjukfall avslutas inom två dagar.
Eftersom den första dagen (då klumpsumman för karensen dras) är kännbart dyr, väljer färre idag att sjukanmäla sig. Samtidigt kan den som redan har tagit kostnaden vara benägna att vara hemma längre för att inte riskera att bli sjuka igen.
Högst troligt skulle alltså flera vara hemma när de är sjuka om man avskaffar karensavdraget, men till skillnad från idag varken mer eller mindre än när man just är sjuk.
Om det inte framgått så är jag ingen anhängare av karensavdrag i sjukförsäkringen.
Inget annat nordiskt land har det här systemet och det fungerar utmärkt. I Norge, Finland, Danmark och Island så jobbar folk när de är friska och är sjukskriva när de är sjuka. Som det ska vara.
Det är hög tid för också Sverige att avskaffa karensavdraget.