En nollvision på jobbet
"Målet måste vara att ingen ska dödas eller skadas allvarligt på jobbet. 2008 ser ut att bli ett svart år vad gäller arbetsplatsolyckor. Hittills har det inträffat 35 dödsolyckor i samband med arbete under året."
Ulla Lindqvist, LO:s vice ordförande, knyter näven. "Det räcker inte med utredningar för att minska antalet arbetsplatsolyckor. Det behövs konkreta besked", säger hon.
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
2008 ser ut att bli ett svart år vad gäller arbetsplatsolyckor. Hittills har det inträffat 35 dödsolyckor i samband med arbete under året.
Även 2007 var ett mörkt år. Totalt dog 77 personer i samband med olyckor på landets arbetsplatser under fjolåret.
LO (landsorganisationen) kräver nu nolltolerans på landets arbetsplatser. Målet ska vara att ingen ska dödas eller skadas allvarligt på jobbet.
"Det räcker inte med utredningar. Som situationen nu ser ut är det ohållbart. Det krävs konkreta beslut", säger LOs vice ordförande Ulla Lindqvist.
LO kräver bland annat att arbetsmiljöverket får mer resurser för tillsyn av arbetsplatser. Om tillsynen av lagarna ska kunna upprätthållas måste det finnas en myndighet som kan övervaka att arbetsgivarna tar sitt arbetsmiljöansvar.
Med de kraftiga nedskärningar som Arbetsmiljöverket drabbats av har verket inte dessa resurser.
Vidare vill LO ha en storsatsning för utbildning av landets alla skyddsombud.
LO:s undersökning "Samverkan för bättre arbetsmiljö - skyddsombudens arbete och erfarenheter" 2008 visar att omkring 40 procent av skyddsombuden inte har fått någon utbildning de senaste 12 månaderna.
Det behövs kunniga fackliga företrädare för att kunna arbeta med arbetsmiljön på arbetsplatserna. Det är oerhört viktigt att satsa ordentligt med resurser på de regionala skyddsombuden som verkar på små arbetsplatser.
Det ska bli intressant att se hur arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin ( m) hanterar LO:s krav och idéer.
Hittills har han och de borgerliga regeringsbröderna visat ett skrämmande ointresse för arbetsmiljöfrågorna.
Före regeringsskiftet fanns 779 anställda på Arbetsmiljöverket. Nu har har verket bantats till 490 personer. Det betyder att det blir sämre kontroll på arbetsplatserna och mindre press på arbetsgivarna att åtgärda dåliga arbetsmiljöer.
Samtidigt har Littorin skrotat hela Arbetslivsinstitutet, som forskade om villkoren i svenskt arbetsliv. En enorm kunskapsresurs har skingrats för vinden.
Till detta ska läggas att det statliga anslaget för arbetsmiljöutbildning av skyddsombud har dragits in.
Nu är det dags att stoppa den här nedmonteringen av arbetslivspolitiken. Littorins politik leder åt fel håll.
Utvecklingen av antalet arbetsplatsolyckor visar att det behövs större, inte mindre, statliga satsningar på arbetsmiljöarbetet.