En viktig frihetssymbol

WC, TV och PV representerade det nya och framÄtskridande i folkhemsbygget.

Volvo PV representerade det nya och framÄtskridande i samhÀllet.

Volvo PV representerade det nya och framÄtskridande i samhÀllet.

Foto: Posten

Ledare2020-10-28 06:03
Detta Àr en ledare. NSD:s ledarredaktion Àr socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvÀrderingar.

Idag Ă€r det Bilens dag

Dagen instiftades för tio Är sedan av bland annat Motorbranschens Riksförbund (MRF) för att uppmÀrksamma bilens betydelse för mÀnniskan och samhÀllet. Och det Àr en sak som verkligen bör manifesteras.

För mĂ„nga Ă€r bilen en viktig frihetssymbol. Göran Persson (socialdemokratisk statsminister 1996-2006) brukar vĂ€ltaligt beskriva vilken betydelse som bilen fick för vanligt folk nĂ€r han vĂ€xte upp i Södermanland pĂ„ 1950- och 1960-talen.

Den skapade nya möjligheter för arbetarfamiljen i VingĂ„ker. Den kunde snabbt och enkelt ta sig till Katrineholm, Örebro och andra metropoler i Mellansverige.

WC, TV och PV representerade tillsammans det nya och framÄtskridande i dÄtidens samhÀlle.

Även i dagens samhĂ€lle spelar bilen stor roll. Enligt en undersökning frĂ„n MRF anser sig en klar majoritet av svenskarna, 64 procent, vara helt eller delvis beroende av bilen för att fĂ„ vardagen att fungera. 

Mest beroende av bilen Àr boende i Norrland, de som bor utanför storstÀderna och barnfamiljer.

Det Àr en signal till alla beslutsfattare.

Givetvis Ă€r det en riktig ambition att minska alla miljöskadliga utslĂ€pp. Men det Ă€r ingen klok strategi att attackera bilismen som företeelse, som ibland skedde nĂ€r Karolina Skog (MP) var miljöminister. 

Inriktningen mĂ„ste istĂ€llet vara att stĂ€lla om sĂ„ att fler bilar drivs av förnybara drivmedel och elektricitet – inte slĂ„ undan benen för mĂ€nniskors möjligheter att transportera sig med bil.

GlĂ€djande nog sker nu ocksĂ„ en uppgĂ„ng av elhybrider, laddhybrider och elbilar. 

"Över 54 procent av Hyundais försĂ€ljning under mars utgjordes av renodlade elbilar och laddhybrider,", skriver den koreanska biljĂ€tten i ett pressmeddelande. 

Volvo rapporterar att 34 procent av försÀljningen under första halvÄret bestod av laddhybrider.

För politiker i stat och kommuner gÀller det nu bara att blÄsa pÄ utvecklingen.

Ett steg i rĂ€tt riktning Ă€r Trafikverkets satsning pĂ„ snabbladdare i vissa glesbygdsomrĂ„den – bland annat lĂ€ngs E10 i Norrbotten. Överkalix, LansjĂ€rv, Hakkas, GĂ€llivare, Skaulo, Kiruna, Nikkaluokta eller Puoltikasvaara, Stenbacken, Abisko och RiksgrĂ€nsen ska bli laddpunkter lĂ€ngs vĂ€gen, vilket gör elbilen kan bli ett alternativ för fler Ă€ven i norr.

Det behövs mer av samma vara. En politik, som bygger pĂ„ att stimulera och underlĂ€tta för mĂ€nniskor att anvĂ€nda mer miljövĂ€nliga fordon, Ă€r bĂ€ttre Ă€n restriktioner och skattehöjningar som uppfattas som angrepp pĂ„ vanligt folks vardag, frihet och mobilitet. 

Morötter Àr helt enkelt bÀttre Àn piska för den som vill vinna folklig acceptans för teknikskiftet.