Just nu genomför SSU en vårkampanj.
Under tre veckor ger sig de socialdemokratiska ungdomarna ut på landets skolor för att samla stöd för sina krav inför S-kongressen 8-12 april.
SSU:arna vill att Socialdemokraterna gör upp med systemfelen som skapar segregation i den svenska skolan.
”Dagens marknadsbaserade skolval bidrar till skolsegregationen och sorterar i praktiken bort elever med sämre förutsättningar. För att minska segregationen behöver urvalssystemet i skolvalet förändras”, argumenterar SSU-basen Philip Botström i en debattartikel i Dagens Arena.
I sin kampanj kräver SSU även större satsningar på elevhälsan, ett högst angeläget krav. En rad undersökningar visar att många ungdomar mår dåligt. Nästan hälften av alla 16-åriga tjejer i Sverige har problem med stress.
Oro, ångest och sömnbesvär hos unga är problem som ökat kraftigt sedan början av 1990-talet.
Att vända utvecklingen är inte gjort på en kafferast. Det handlar om en massa faktorer (sjuka skönhetsideal, mobbning, hetsen att lyckas i skolan, livet och med kärleken, möjligheterna att få ett jobb med mera).
Men det gäller för alla goda krafter att göra vad de kan för att bryta trenden. Till exempel krävs bättre tillgång på kuratorer, skolpsykologer och skolsköterskor.
Den rödgröna regeringen har anslagit 200 miljoner kronor extra att för att stärka elevhälsan. Men det räcker inte med höjda statsbidrag och centrala riktlinjer. Det viktigaste arbetet sker på lokal nivå, direkt i ungdomars vardag.
Kommunerna måste se till att pengarna används till fler kuratorer och skolsköterskor. Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin måste kortas och ungdomsmottagningarna måste bli mer tillgängliga.
Ingen politisk uppgift kan vara viktigare än att ge alla barn och ungdomar en bra start i livet och bästa möjliga uppväxt. Det kostar en slant men är en viktig investering i framtiden.