EU, Karl Oskar och Kristina

Storebror ser oss.

Storebror ser oss.

Foto: Pia Hanzi

Ledare2009-07-17 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
EU:s justitie- och inrikesministrar har samlats i Stockholm för ett tredagarsmöte, som avslutas i dag. Man har bland annat behandlat den europeiska flyktingpolitiken och integritetsfrågor.
I Stockholmsprogrammet anges ramarna för unionens polis- och tullsamarbete, straff- och civilrättsligt samarbete, asyl, migration och viseringspolitik. En del sydliga unionsmedlemmar vill se skärpta regler och hårdare tag mot båtflyktingar. De länder som är slutdestination för skepp från Afrika menar att hela unionen måste engagera sig i kampen mot illegal invandring.

Kritikerna pekar på risken för att vi närmar oss ett storebrorssamhälle och att EU blir som en välbevakad fästning.
- Hade det funnits legala vägar att ta sig in på skulle människor inte sätta sig i en container i en vecka och hoppas på att komma fram. Den hårda gränsen skapar en marknad för flyktingsmuggling, men EU vill lösa ett problem man själv har skapat med ännu strängare gränskontroller, säger Love Källman, som arrangerade ett protestmöte i Stockholm mot EU-förslagen.

En gång utvandrade människor från Sverige till Nordamerika. Skälen var ofta ekonomiska. Karl Oskar och Kristina trodde att de och deras barn skulle få det bättre i den nya världen. Ok, det finns skillnader, Karl Oskar och Kristina hade sina papper i ordning. Men i sak ändrar det inget: det var drömmen om ett bättre liv hinsides havet som lockade.
I dagens debatt finns en tendens att nedvärdera dem som vill flytta av ekonomiska skäl. "Ok, vi ska ta emot flyktingar som förföljs och förtrycks men inte ekonomiska flyktingar." Det är ett förlegat synsätt.

Dessutom är det ju så att Europas åldrande befolkning är beroende av arbetskraftsinvandring.
Södertälje har tagit emot många från andra länder och blev uppmärksammat i den amerikanska kongressen för det. Om EU:s politik blir alltför strömlinjeformad och likriktad finns risken att sådana utmärkta undantag inte kommer att finnas kvar i unionen. Det blir samma syn i Boden, Brighton och Bryssel, samma regelverk i Kiruna, Cardiff och Kassel.

De socialdemokratiska ledamöterna i Europaparlamentet är inte bara ombud för Sverige utan också företrädare för en ideologi där jämlikheten är viktig. Därför måste man verka för en human politik visavi människor från andra världsdelar. Det får inte bli så att den rika världen bygger allt högre befästningsmurar.
Integritetsfrågorna har varit heta det senaste året. Många demonstrationer i anslutning till Stockholmsmötet gällde övervakning.
- Vi vill lyfta ett integritets- och demokratitänkande i samband med diskussionerna om Stockholmsprogrammet. Vi har ju sett vart övervakningshysterin varit på väg de senaste åren, med FRA, vissa delar av telekompaketet och datalagringsdirektivet. Därför vill vi att politikerna tar hänsyn till den oro som finns, säger Amanda Brihed, ordförande i Svart måndag, till Svenska Dagbladet.

Risken finns alltid att en union ser för mycket till effektivitet och att integritetsaspekter hamnar i skymundan. Därför är det bra att justitie- och inrikesministrarna under Stockholmsmötet blivit påminda om att det finns en stor folklig oro för att integriteten hotas.

Fredrik Reinfeldt (M) talade i onsdags i Europaparlamentet och fick mothugg av Marita Ulvskog (S). Hon menade i ett inlägg att den svenska regeringen satsat för lite för att få fart på ekonomin. Att Socialdemokraternas toppnamn markerar på detta sätt är utmärkt. Det gäller att vara lojal mot sina värderingar, inte mot en högerregering eller en anonym institution. Hoppas att Ulvskog fortsätter på detta offensiva sätt.