Fakirer i folkhemmet
Maud Olofsson och Centerpartiet hade opinionsmässiga problem redan före Vattenfall och Saab.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"Hela affären har varit otrolig märklig redan från första stund. När nyheten kom att ett litet bilföretag i Skåne med 45 anställda skulle vara intresserat av att köpa Saab undrade man om det var ett skämt", skriver Lasse Swärd i Dagens Nyheter.
Socialdemokraternas näringspolitiske telesperson Tomas Eneroth är hård i sin kritik:
"Regeringens passivitet har bidragit till att försvåra en konstruktiv lösning för SAAB. Maud Olofsson har aktivt pratat ned svenska biltillverkarna mitt under en kris, sagt nej till våra förslag om skrotningspremie och utbildningssatsningar, och haft en anmärkningsvärt passiv inställning till alla de krafter som har velat finna en konstruktiv lösning."
Men i denna tid av snålblåst och kritik finns en tröst. Chefredaktör P J Anders Linder skriver i Svenska Dagbladet (ob M):
"Alla, inte minst regeringen, bör lyssna på Centerpartiet!"
Det är där, bland nyliberala och stockkonservativa, som Centern får stöd.
I en opinionsmätning var partiet nere på 4,5 procent och det är ju farligt nära spärren till riksdagen. Och det var före Vattenfall och Saab. En del strategiskt sinnade borgare inser givetvis att Centern måste finnas med i riksdagen om det ska finnas en chans att alliansen ska få fortsätta. Men omfamningarna från ledande moderater kan få motsatt effekt.
När det gick trögt för Centern lyckades partihögern peta bort Olof Johansson och vrida politiken åt höger. Men på Olles tid var det aldrig lika krisartat som nu.
Spikmattan väntas bli årets julklapp. Det finns fakirer i folkhemmet. Vem hade låt oss säga år 1990 kunnat lista ut att spikmattan några årtionden senare skulle bli en succé i västerlandet? Det var ju något som enbart förknippades med indiska fakirer. Exemplet visar hur svårt det är att göra prognoser.
Nej, någon spikmatta önskar jag mig inte. Däremot gärna en skruvdragare.
SVT:s julkalender har sänts i femtio år med årets säsong. Hur många timmar av livet har man suttit i morgonsoffan och följt äventyren? Här är min topplista.
1. Ture Sventon, privatdetektiv (1989).
2. Teskedsgumman (1976).
3. Pelle Svanslös (1997).
4. Lassemajas detektivbyrå (2006).
5. Sunes jul (1991).
Om någon SVT-chef lanserar idén att avveckla julkalendern väntar avsked och förvisning från landet. Nationalklenoder ska behandlas varsamt.
Vanvården av grisar är avskyvärd. Och det går inte längre att säga att det är ett danskt problem. Interiörer från svenska svingårdar är upprörande. Att en av skandalgårdarna ägs av en förtroendeman i branschen är extra pinsamt.
Nu väntar fläskbranschens viktigaste försäljningsperiod. Men det är begripligt om många känner motvilja mot att köpa skinka. Prognosen är att skinkor typ Änglamark kommer att slå alla tiders försäljningsrekord.
Vid den här tiden för tio år sedan, år 1999, pågick en märklig debatt om vad som kunde hända när vi gick från 1999 till 2000. Hissar skulle stanna, datorstyrda värmesystem hotades av utslagning och flygplan kunde störta. Jag köpte en brödrost på nyårsaftonen 1999, vilket enligt en familjemedlem var en farlig investering: brödrosten kunde sluta att fungera 1 januari 2000.
Förberedelserna inför tolvslaget kostade många miljarder. Men inget hände. Hissarna fortsatte att gå.
Att katastrofer inte inträffade då betyder inte att man lugnt kan avfärda alla varningar, exempelvis om växthuseffekten. Mötet i Köpenhamn blir enormt viktigt, ett test på viljan att åstadkomma förändringar. Det är lite som med vargen: den ska få finnas, någon annanstans. Och miljöinsatser ska ske, någon annanstans.
Ha en fin sista novemberhelg och glöm inte adventskalendern.