Fattiga utnyttjas

Migranter exploateras hänsynslöst av oseriösa arbetsgivare.

Hotell- och restaurangfacket slåss för vettiga arbetsvillkor för alla. På bilden är det Fredrik Månsson, Ella Niia och Jenny Bengtsson som besöker en arbetsplats i Stockholm för att undersöka villkoren för invandrad arbetskraft.

Hotell- och restaurangfacket slåss för vettiga arbetsvillkor för alla. På bilden är det Fredrik Månsson, Ella Niia och Jenny Bengtsson som besöker en arbetsplats i Stockholm för att undersöka villkoren för invandrad arbetskraft.

Foto: ERIK M?RTENSSON / SCANPIX

Ledare2012-08-01 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det är inte bara i bärskogarna som fattiga människor utnyttjas som billig arbetskraft.

Hotell- och restaurangfacket har gjort en granskning av 64 arbetsplatser i Stockholmsområdet som beviljats att anställa personal från länder utanför EU.

Resultatet är beklämmande. På 61 av de 64 företag som besöktes betalades löner och ersättningar ut felaktigt, i de flesta fall var lönen för låg i förhållande till arbetad tid. Ibland låg månadslönen på bara 3000-4000 kronor!

"Här ser vi hur arbetsgivare systematiskt utnyttjar att människor kommer från fattigare förhållanden. De som vi har mött har ofta en miserabel utgångspunkt och vill förstås ha jobb till varje pris. Många har skuldsatt sig för att komma till Sverige", konstaterar HRF:s ordförande Ella Niia.

HRF-rapporten visar även att:

 Alla 64 arbetsplatser bryter på något sätt mot något av de kriterier HRF tittat på: Anställningsavtal, löner och arbetstid.

 35 av 64 arbetsplatser har felaktiga eller obefintliga anställningsavtal.

 61 av 64 företag bryter mot kollektivavtal och lagar när det gäller utbetalning av löner och ersättningar

 Samtliga 36 arbetsplatser som uppvisat arbetsschema visar på felaktigheter i schemaläggningen av sin personal. Övriga 28 arbetsplatser bryter mot kollektivavtalet genom att inte kunna uppvisa ett schema.

Ella Niia och HRF kräver nu snabba åtgärder från regeringen och Migrationsverket.

 Anställningserbjudanden måste bli bindande. Idag har de anställningserbjudanden som Migrationsverket fattar sina beslut utifrån ingen formell juridisk verkan.

 Det måste finnas tydliga sanktionsmöjligheter mot de arbetsgivare som bryter mot reglerna. Idag riskerar företagare enbart sitt rykte, medan den anställde riskerar utvisning om anställningen avbryts.

 Regeringen måste utse en ansvarig myndighet som får i uppdrag att följa upp att de villkor Migrationsverket fattar beslut utifrån efterlevs.

 Arbetstagare ska inte riskera utvisning om deras anställning avbryts. Detta för att möjliggöra att anställda kan träda fram och kräva sina rättigheter utan att riskera utvisning.

Vi får hoppas att arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) inser allvaret och lyssnar på facket.

Dagens dumping av löner och sociala villkor i hotell- och restaurangbranschen slår sönder hela kollektivavtalsmodellen.

Alla är självfallet välkomna att arbeta i Sverige, vilket även Ella Niia understryker. Men samma kollektivavtal, samma arbetsrätt och samma lagstiftning måste gälla även för dem som kommer från annat land.

Vi ska inte göra skillnad på folk och folk på svensk arbetsmarknad.