- Att skära sig har blivit ett igenkännbart sätt för unga tjejer att uttrycka att de mår dåligt, säger forskaren Anna Johansson till Göteborgs-Posten. Tidningen har gjort en enkät bland niondeklassare i Göteborg. En av fem tjejer har någon gång medvetet skurit sig. Bland killarna är det en av tio - de grabbar som mår dåligt agerar i stället utåt, exempelvis genom att slåss.
Anna Johansson, som är doktor i etnologi vid Umeå universitet, säger detta:
- 80- och 90-talen förknippas med ätstörningar och det finns många likheter mellan att svälta sig och att skära sig. Men det är inte så enkelt att man kan säga att ökningen av tjejer som skär sig har inneburit en minskning av ätstörningar. Många av dem som skär sig har den problematiken också.
Om självskärningarna har ökat eller inte är oklart. I dag är det många som berättar på Internet att de skadat sig själva och det kan ju ge intrycket av att det skett en stor ökning. Men att så många som 20 procent av tjejerna och tio procent av killarna skadar sig själva är förstås helt oacceptabelt.
- Gemensamt för dem jag har pratat med är att de mår dåligt, men de ger delvis olika förklaringar till att de skär sig. Det kan vara både självbestraffning, att skärandet ger dem kontrollkänslor eller ett sätt att skicka signaler om att de mår dåligt, säger Anna Johansson.
Det är vi vuxna som har skapat samhället som de unga växer upp i. Felen ska därför sökas bland de vuxna, inte bland de unga.
Många växer upp med ouppnåeliga ideal. Trycket från den kommersiella världen är starkt. Du ska se ut på ett visst sätt och ha kläder av vissa märken. Den sociala statusen är viktig. Dessutom lever vi i ett alltmer utpräglat konkurrenssamhälle. Prestationer mäts och många slås ut: från skola, jobb, fotbollslaget eller vad det nu är.
Många drömmer om att bli kända, inte för någon särskild prestation utan det är själva kändisskapet som lockar. Självfallet är det en grogrund för besvikelser eftersom inte så värst många kan räknas in i kändisskaran. Och paradoxalt nog klagar många av kändisarna att de inte får vara i fred.
Vad göra? Något enkelt recept finns inte, en knäppning med fingrarna som löser alla problem. Men arbetet med värdegrunden är viktig men i grundskolan har det blivit mer av konkurrens. Jan Björklunds skola är hårdare och tuffare än den gamla, ofta förtalade skolan.
Dessutom måste man försöka dämpa kommersialismens skadeverkningar: ett sätt är att stärka public service-kanalerna och satsa på bra ungdomsmiljöer. De rödgrönas förslag om att åter satsa på En bok för alla kan verka avlägset från självdestruktivt beteende, men det är just insatser av den typen som bidrar till att skapa det goda samhället. I mycket handlar det om att stoppa avvecklingen av välfärdsstaten och styra över resurser till de bäst behövande, däribland ungdomar.
Flickor som skär sig
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.