Folkmord och Eurovision – en usel kombination

Svindlande 35  000 döda hitintills i Gaza. Det är skamligt att Israel deltar i Eurovision.

Eldupphör är det akuta, men det räcker inte. Ockupationen måste upphöra för att israeler och palestinier ska få leva i fred och frihet.

Eldupphör är det akuta, men det räcker inte. Ockupationen måste upphöra för att israeler och palestinier ska få leva i fred och frihet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-05-10 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

United by Music är slogan för årets Eurovision. Men arrangörerna, European Brodcasting Union (EBU), sänder motsatt signal. Eller ännu värre faktiskt. När de låter Israel delta signalerar de att folkmordet på Gaza inte spelar någon roll.

I ärlighetens namn har det alltid varit ett problem att Israel tävlar i Eurovision. Tanken om att musik förenar är fin, men att ensidigt ge plats åt en ockupationsmakt är ytterst tveksamt.   

Att det israeliska public service-bolaget just nu få skicka bidrag är helt obegripligt. Samma lands militär har nu dödat svindlande 35 000 människor i kriget på Gaza. 

Det kan inte vara meningen att Eurovision ska användas för att legitimera folkmord. 

På morgonen den 7 oktober sköt Hamas mer än 3 000 raketer in i Israel. 1 200 människor dödades och 250 togs som gisslan. Ett fruktansvärt terrorattentat. 

Israel svarade med oproportionerligt våld mot civila och kriget var ett faktum. Allt sedan dess har bomber regnat över Gaza. 

Bara under de tre första veckorna dödades flera barn på Gaza än i alla världens konflikter sammantaget under ett helt år.

Journalister och hjälparbetare dödas. Sjukhus är sönderbombade. Döda och döende människor ligger i rasmassorna. Kejsarsnitt utförs utan bedövning. 

Nu rapporteras om fullt utvecklad svält i norra Gaza. Och hjälptransporter stoppas. 

Jag skulle kunna fortsätta med exempel efter exempel på den obeskrivliga ondskan. Men ni vet. Ni har också sett nyhetsrapporteringen.

FN:s särskilda rapportör för de palestinska områdena beskriver omfattningen av det fasansfulla som ”Tydliga tecken på att Israel begår folkmord i Gaza.”

Kriget måste upphöra. Eldupphör, släppa gisslan, tillträde för humanitärt stöd och fredsförhandlingar. Det är det akut nödvändiga, men det räcker inte. 

Allt sedan 1967 har Israel ockuperat Gaza och Västbanken. Ockupationen måste upphöra, muren rivas, bosättningspolitiken upphöra och staten Palestina erkännas av omvärlden. 

Det israeliska och palestinska folken förtjänar att leva i fred och frihet inom säkra och erkända gränser. För att nå dit måste det ena landet sluta ockupera det andra.

Fred är också det bästa sättet att motverka terrorism. Israels krig riskerar stärka terroristorganisationen Hamas järngrepp över de människor som bor på Gaza.

Jag tror på fred och en tvåstatslösning, även om det känns mer och mer avlägset för varje nyhetsrapportering. 

Samtidigt som Eurovisionfesten började i Malmö slog israeliska stridsvagnar och flygplan till mot Rafah i södra Gaza. Gränsövergången stängdes och en 1,5 miljoner människor, de flesta på flykt från andra delar av Gaza, stängdes in. Och bomberna fortsätter falla. 

Nej, det ska inte artisten Edna Golan lastas för. Hon bär inte skulden. Tvärtom får hon sin karriär nedsvärtad av att skickas till Eurovision mitt under pågående folkmord. 

Staten Israels politiska ledning, och ingen annan, bär skulden för att israelisk militär dödat 14 000 barn på Gaza.

Det är skamligt att Israel deltar i Eurovision. Men att inte se tävlingen hjälper inte folket på Gaza. 

Du kan tryggt ladda upp med chips för en helkväll framför Tv:n. Det kan bli kul. 

Vill du dessutom göra något som faktiskt hjälper kan du i väntan på resultatet swisha ett bidrag till någon av de hjälporganisationer som finns på plats i Gaza. 

– 

Vill du fortsätta följa NSD:s ledaresida?

Just nu har vi här ett extremt bra erbjudande på prenumeration.