Förfallet i finansvärlden
Foto:
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
En observation om den pågående finanskrisen? Icke. Den där noteringen gjorde statsminister Tage Erlander i sin dagbok på nyårsdagen 1958.
Det är sonen Sven Erlander som ger ut boken på Gidlunds förlag.
Intet nytt under solen, heter det ju. Och nog är det slående att en hel del av det Erlander tar upp är aktuellt i dag. Kris i finansvärlden, skenande kostnader inom försvaret och gnäll på aktuella teveprogram.
Lennart Hylands Stora famnen tilltalade inte Erlander. Riksskandal och elände, skriver han om programmet, "det är ett fräckt bedrägeri mot så många troskyldiga att lura dem med något dylikt".
Och vad skulle Erlander ha sagt om Bonde söker fru och Jerry Springer, måntro?
Erlanders memoarer är bland det träigaste jag läst. Men hans dagböcker, som publiceras med femtio års fördröjning, sprakar av liv och känslor. Det blir nog anledning att återkomma till Erlander år 1958.
Det ser mörkt ut.
Nu syftar jag inte på finanskrisen utan på det nordligaste allsvenska lagets möjligheter att överleva årets allsvenska i fotboll. När Sundsvallstränaren ber supportrarna om ursäkt är läget allvarligt.
Norrbotten flyttar fram positionerna i politiken. Först blev Thomas Östros från Malmberget ekonomisk talesman och nu lanseras Marita Ulvskog från Luleå som toppnamn på s-valsedeln i EU-valet nästa år.
En del konspiratoriskt lagda sydsvenskar lär väl se det hela som ett verk av Sollefteås stora dotter, Mona Sahlin.
Glädjande nog förlorade den kristligt sociala unionen (CSU) många röster vid delstatsvalet i Bayern. Regeringschefen Günther Beckstein avgick eftersom hans parti bara fick 43 procent. I nästan alla jämförbara länder skulle 43 procent betraktas som ett enormt bra resultat och utlösa glädjescener på gator och torg. Ja, om s i Sverige når upp till noteringen kommer det att betraktas som en enorm framgång för Sahlin.
CSU får nu, precis som en del ledare i gamla Östeuropa, lära sig att också samverka. Det kan säkert vara nyttigt.
I dag är det Kanelbullens dag. Alla som slår vakt om gamla traditioner sätter i sig ett par bullar. Vi har ändå firat denna dag ända sedan förra seklet, närmare bestämt 1999.
Det finns gott om bemärkelsedagar. Många har insett att en särskild dag ger uppmärksamhet. Och förmodligen säljer man fler Ostkakor runt 14 november än annars. Förr var det Kungl. Hovleverantör som gällde - numera är det en egen dag i almanackan som är status.
Jag har kommit att intressera mig för den i Luleå födde poeten Erik Lindegren (1910-68). Han är en av de mest hyllade poeterna från förra seklet men i dag tror jag inte att många läser hans lyrik. Eller har jag fel?
Att Luleå kommun hyllar Lindegren är utmärkt och listan över pristagarna imponerar; senast var det Folke Isaksson som belönades.
Mejla mig gärna (peter.swedenmark@telia.com) om du har något intressant att berätta om den store lyrikern från Norrbotten.
Ha det så bra. Vässa broddarna!