Försvarsmakten måste granskas

Om tidningen Värnpliktsnytt ersätts med tystnad är det ett nederlag för den öppna debatten och självständiga granskningen.

Förre försvarsministern Björn von Sydow försvarar tidningen Värnpliktsnytt.

Förre försvarsministern Björn von Sydow försvarar tidningen Värnpliktsnytt.

Foto: ULF PALM

Ledare2009-08-03 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"Det behövs ingen speciell granskning av försvaret."
Så säger en anonym företrädare för Försvarsmakten. Bakgrunden är att tidningen Värnpliktsnytt ska avvecklas i samband med att den allmänna värnplikten avskaffas. Pliktutredningen föreslog att man ska starta en ny publikation men med något vidgat innehåll. Även de myndigheter som sorterar under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska granskas, liksom som tidigare Försvarsmakten. Men någon särskild granskning av försvaret behövs alltså inte...

Under åren har Värnpliktsnytt svarat för många avslöjanden. I en debattartikel i Dagens Nyheter ger förre försvarsministern Björn von Sydow (S) med flera en rad exempel.
Grå arbetskraft - värnpliktiga blandar drinkar åt officerare på mässen.
Sexuella trakasserier.
Nazister eller kriminella som infiltrerar Försvarsmakten.
Ekonomiskt slöseri.
Brott mot grundlagarna.

Artikelförfattarna skriver: "Tryckfrihetsförordningen och meddelarfriheten har ända sedan tidningen startade varit föremål för styvmoderlig behandling av - främst - officerare. När dessa officerares missgrepp blivit offentliga har de vanligen dragit lärdom. Eller omplacerats."

Värnpliktsnytt har ofta mötts med misstro i en hierarkisk och traditionsbunden organisation. En del officerare har inte tålt att unga värnpliktiga granskat och kritiserat dem. Uttryck som "kacka i eget bo" tillhör de mildare omdömena.
Reaktionerna visar bara hur viktigt det är att en oberoende tidning granskar vad som händer. Nu när försvaret omorganiseras och blir mindre försvinner inte behovet av öppenhet.

Försvaret är hela folkets angelägenhet. Därför är det rimligt att de folkvalda ålägger Försvarsmakten att ge stöd till en tidning, liknande Värnpliktsnytt. Om Värnpliktsnytt ersätts med tystnad är det ett nederlag för den öppna debatten och självständiga granskningen. Och inte minst Försvarsmakten är förlorare på en sådan utveckling