Full gas för privatiseringar
Foto: Gunnar Lundmark / Svd / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Regeringen väljer att skicka förslaget till lagrådet, trots att många av remissinstanserna förde fram vass kritik.
Konkurrensverket menade att rege-ringens förslag "inte kan läggas till grund för statsmakternas beslut om en konkurrensutsättning av besiktningsverksamheten".
Verket menar att det blir konkurrens på olika villkor. Svensk Bilprovning är inarbetad på marknaden och har ett stort stationsnät. Rådet till regeringen var att förfara på samma sätt som med apoteken, att sälja. Och det lär väl bli nästa steg, om nu alliansregeringen hinner med det före valet.
Att ambitionen finns behöver man inte tveka om.
En annan remissinstans, Statskontoret, efterlyser att ett pristak övervägs och menar att det krävs klarlägganden på en rad punkter.
- Det handlar inte så mycket om konkurrensutsättning eller inte, snarare att man inte utreder frågor, säger Erik Magnusson på Statskontoret. Han menar också att departementet inte lyckats visa hur de positiva effekterna kommer att överväga de negativa.
- Promemorian visar att effektiviteten kommer att minska mot bakgrund av att det antagligen blir fler besiktningsinrättningar, sade han till Svenska Dagbladet.
Motormännen påpekade att "förslaget bygger på allt för stora osäkerheter för att kunna utgöra underlag för en förändrad lagstiftning".
Statsrådet Åsa Torstensson (C) förnekar inte att förändringen kan leda till högre priser för bilisterna. I många andra delar av Europa är besiktningsavgiften markant högre än i Sverige.
Men trots den omfattande kritiken går infrastrukturministern vidare med förslaget. Kritiken har inte påverkat. Det bekräftar bara bilden av att det är privatiseringen i sig som är huvudsaken. På område efter område vill regeringen öppna marknaden för privata aktörer. Mest tydligt är det då det gäller järnvägen. Privatiseringen har redan inletts och Sverige blir enda land i Europa med en helt reglerad järnvägsmarknad. Den förre Moderatledaren Ulf Adelsohn, som är ordförande i Statens Järnvägar, har varnat regeringen för att driva "ett högt spel, förhastat och ogenomtänkt".
I Storbritannien har järnvägen privatiserats och det har varit stora problem. För kort tid sedan förstatligades linjen Edinburgh-London då det privata företag som trafikerade sträckan misskött sig.
Även konservativa regeringar ute i Europa är ofta angelägna om att slå vakt om nationella företag. Det kan gälla energi, flyg och tåg. Någon motsvarande varsamhet om det offentligt ägda kan man inte finna i alliansens Sverige.
Om det blir regimskifte nästa höst är det inte bara att återställa. Det handlar om mycket pengar och snårig juridik. En del verksamheter som nyligen privatiseras kommer därför inte att bli offentligt ägda. I den meningen är det ett systemskifte som pågår i det svenska samhället. Och under den sista fjärdedelen av mandatperioden kommer säkert en del nya privatiseringsutspel.
Statsrådet Åsa Torstenssons hafsiga förslag om bilprovningen ska nu trumfas igenom trots massiv kritik. Förhoppningsvis kan förslaget bidra till att Torstensson och de andra i regeringen inte har rätt att styra efter valet 2010.