Generation torsk
"Det är en svår tid vi möter. Och det slår alltid extra hårt mot de unga", konstaterar Jytte Guteland, ordförande i SSU (Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund).
Foto: JANERIK HENRIKSSON
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"Politiken glömmer den yngre generationen. 200 000 vill ha bostad nu, men investeringsstödet till små hyresrätter avvecklas. Nio av tio vill ha fast anställning, samtidigt ökar projektanställningarna. Allt fler unga upplever stress och prestationsångest på skolan och fritiden, ändå minskar många kommunerna resurserna i skol- och fritidsverksamheten", skriver hon.
Samtidigt presenterar arbetsförmedlingen ny svart statistik över utvecklingen på arbetsmarknaden. Sysselsättningen beräknas minska med 145 000 personer på två år och arbetslösheten tros stiga till nio procent 2010.
Mest ökar arbetslösheten bland ungdomar.
Därför vill Jytte Guteland sätta de ungas intresse i främsta rummet. Hon lovar att det socialdemokratiska ungdomsförbundet ska vara en arg och pådrivande kraft.
Mona Sahlin och moderpartiet verkar dessutom lyssna. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har redan presenterat ett gemensamt ungdomspaket.
Det rödgröna programmet innehåller fyra delar:
Det finns stora behov av nyrekryteringar i den offentliga sektorn inom de närmaste åren, bland annat på grund av pensionsavgångar. Men i stället för att vänta på att de äldre tar med sig all sin kunskap när det går i pension vill s, v och mp nyanställa redan nu, så att de unga som anställs kan få del av de äldres erfarenheter.
De föreslår därför 1 miljard kronor i statsbidrag till ett särskilt traineeprogram i den offentliga sektorn.
Utvärderingar från Institutet för Arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) visar att yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning är en framgångsrik insats som leder till jobb. Därför lägger partierna fram ett gemensamt förslag om att 3 500 årsplatser i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning som riktas till unga under 25 år. De avsätter 500 miljoner kronor 2009 och 2010 för detta.
Trots att ungdomskullarna växer kraftigt under de kommande åren har regeringen minskat antalet studieplatser på både komvux och högskola. De rödgröna vill gå åt andra hållet.
Dei vill kraftigt bygga ut både komvux, kvalificerad yrkesutbildning (KY) och högskola.
För att få jobb behöver ungdomar referenser och erfarenheter från arbetslivet. De tre oppositionspartierna föreslår 100 miljoner kronor för att bygga ut möjligheterna till praktik och karriärrådgivning 2009 och 2010.
Det rödgröna programmet kostar pengar för statskassan. Men det är, för det första, en betydligt klokare politik att använda pengarna på det här sättet än att sänka förmögenhetsskatten och inkomstskatten för höginkomsttagarna, som den nuvarande regeringen gör.
För det andra kommer ungdomsarbetslösheten, hur vi än gör, att påverka samhällsekonomin.
På kort sikt får vi stora kostnader för försörjningsstöd och a-kassa. På längre sikt får vi betala ett högt socialt pris. I spåren av en hög ungdomsarbetslöshet följer också andra sociala problem.
Därför är det vettig politik att satsa ordentligt på aktiva insatser för ungdomar redan nu.
Utbildning och praktikplatser är bättre alternativ än passiva bidragsutbetalningar.
1. Ett traineeprogram i välfärden i kommuner och landsting.