Så har Statistiska Centralbyrån presenterat sin arbetskraftsundersökning för januari.
Det är den första redovisningen av arbetslösheten efter Fredrik Reinfeldts dundertabbe i den TV-sända partiledardebatten.
Det var då Reinfeldt talade om en sysselsättningsökning på 100 000 sedan regeringsskiftet - hans medarbetare hade läst fel i tabellerna.
Januarisiffrorna visar att Fredrik Reinfeldts beskrivning av dagsläget var en riktig skönmålning.
I januari var 4,4 miljoner personer sysselsatta i Sverige. Det var 41 000 färre än vid regeringsskiftet 2006.
Som andel av befolkningen i arbetsför ålder var nästan 3 procentenheter färre sysselsatta i januari i år än i september 2006.
Fredrik Reinfeldt och hans ministrar talade mycket om utanförskapet i valrörelsen för fyra år sedan. Idag är de inte så talträngda.
Förklaringen är förstås att även utanförskapet ökat kraftigt jämfört med läget vid tiden för regeringsskiftet.
Använder man moderaternas eget sätt att räkna - vilket i och för sig har stora brister, men de har ju själva valt det - var det 120 000 fler i "utanförskap" (d v s hade inte jobb, jobbade mindre än önskat, var sjukskrivna eller förtidspensionerade) jämfört med vid regeringsskiftet.
Enbart på arbetsmarknaden var drygt 1 miljon personer antingen arbetslösa, i arbetsmarknadsåtgärder, latent arbetssökande eller undersysselsatta.
Från finansdepartementet kommer nuumera varje månad nya prognoser om högre tillväxt och bättre statsfinanser. Journalisterna skedmatas med sifferslattar på ett sätt som jag inte förstår hur de kan acceptera.
Också om arbetslösheten är Anders Borg optimistisk. När han presenterade en ny prognos nyligen sa han i TV först att arbetslösheten minskat, men fick sedan snabbt korrigera det till att arbetslösheten inte ökat så mycket som finansdepartementet tidigare trott.
Det mest anmärkningsvärda är att regeringen för 2012 gör den utan jämförelse mest optimistiska arbetsmarknadsprognosen av alla. 70 000 färre arbetslösa än t ex Riksbanken. Experter talar om en ren glädjekalkyl.
Förklaringen är att endast med hjälp av en sådan extremoptimistisk prognos kan Anders Borg påstå att budgetunderskottet kommer att sjunka snabbt och visa ett litet plus 2012.
Vid presentationen av januarimätningen redovisade Statistiska Centralbyrån också arbetsmarknadsstatistik på ett nytt sätt.
För att lättare kunna se trender i utvecklingen har man säsongrensat siffrorna, d v s justerat de uppmätta talen för arbetslöshetens normala variation.
De första säsongrensade siffrorna gav ett par intressanta, om än tråkiga, besked om trenderna på arbetsmarknaden.
Antalet sysselsatta fortsatte att minska i januari, även om man kan ana att kurvan börjar bottna. För arbetslösheten är läget fortsatt dystert, kurvan pekar stadigt uppåt.
Det ser ut att bli värre innan det blir bättre.
Glädjekalkyl och skönmålning
Anders Borg skedmatar journalisterna med sifferslattar på ett sätt som är svårt att förstår hur de kan acceptera.
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.