Gör upp om energin!
SSAB i Luleå är bara en av flera energikrävande industrier i Norrbotten.
Foto: Pär Bäckström
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
krafttag.nu ett rundabordssamtal på Mefos i Luleå. Ämnet är energipolitiken.
I panelen ingår bland andra s-riksdagledamoten Fredrik Lundh, Lars-Olof Pettersson, facklig företrädare för pappersarbetarna i Piteå, kommunalrådet Olle Lindström (m) samt representanter för den norrbottniska basindustrin.
Det är en viktig diskussion för Sverige och Norrbotten. Norrbotten har ett santal tunga (och mycket elkrävande) industrier. Gruvjätten LKAB, SSAB i Luleå, Billerud i Karlsborg, Kappa i Piteå och SCA i Munksund är alla stora elkonsumenter.
Det krävs energi för att framställa pellets, stål och papper.
Det innebär också att de norrbottniska basindustrierna är extra känsliga för störningar i energiförsörjningen, höjda elpriser och osäkerhet om energipolitiken. Det påverkar deras investeringar och framtidsplaner.
Det är dessutom en fråga som inte har betydelse bara i norr.
Skogs-, stål- och gruvindustrierna är nationella tillgångar som har betydelse för hela den svenska samhällsekonomin.
Utan de enorma vinsterna från statliga LKAB blir hela Sverige ett fattigare land.
Av de skälen är det viktigt med långsiktiga spelregler i energipolitiken. När företagen gör sin stora investeringar ska de inte behöva vara rädda för att kalkylerna kullkastas av ett nytt energipolitiskt beslut efter ett maktskifte om några år.
Därför är det bra om energipolitiken kan hanteras över blockgränserna.
Så har det också fungerat länge i Sverige. Under 1980-talet samarbetade socialdemokraterna och folkpartiet om energipolitiken. Bakom den senaste stora energipolitiska uppgörelsen från 1997 stod såväl socialdemokraterna som centerpartiet och vänsterpartiet.
Breda politiska uppgörelser har säkrat långsiktighet. Industrin och hushållen har sluppit tvära kursomläggningar.
Krafttag.nu, som representerar bland annat den tunga industrin i norr, hoppas nu på en bred uppgörelse om energin..
"För att ge Sverige stabila förutsättningar krävs en bred energipolitisk uppgörelse över blockgränsen. Vi behöver en verklighetsanpassad energipolitik som kan ge trygghet och förutsägbarhet att planera för framtiden och för att säkra konkurrenskraften och jobben", skriver krafttag.nu i ett upprop inför mötet i Luleå.
Det är ett synsätt som har stöd även bland många socialdemokrater. I en interpellation till näringsminister Maud Olofsson (c) efterlyser Fredrik Lundh blocköverskridande samtal om energipolitiken.
"Hittills har industrin i Norrbotten klarat sig relativt bra, men nu ser vi hur krisen börjar få effekter även här och hur företag börjar dra ner på produktionen, exempelvis planerar SSAB neddragningar", säger Lundh.
"I dessa orostider behöver industrin veta hur det blir med energipolitiken i framtiden. I juli i år inbjöd vi socialdemokrater regeringen till diskussioner för att komma överens om vilken energipolitik vi långsiktigt ska ha i Sverige, men regeringen visade då inget intresse av att ens samtala om frågan", säger Fredrik Lundh.
Även tunga företrädare för LO argumenterar i samma riktning.
I en artikel, som skrevs redan före valet 2006, pläderade Irene Wennemo, chef för LO:s näringspolitiska enhet, för en bred uppgörelse om energi- och klimatpolitiken.
"Energiförsörjningen är en viktig del av Sveriges tillväxtförutsättningar och en viktig del av vår infrastruktur. Ansvaret för det är inget som kan överlåtas till en fri marknad. Här, mer än på många andra områden, krävs en bred politisk enighet och en öppen dialog med alla viktiga intressenter", skrev Wennemo.
Rätt så. Politiken präglas för det mesta av strid och hårda debatter. Så ska det också vara, eftersom partierna representerar olika uppfattningar och intressen. Men ibland behövs det samtal och breda kompromisser mellan partierna och blocken.
Energipolitiken är ett sådant exempel. Vare sig hushåll eller företag är betjänta av att energiförsörjningen präglas av ryckighet.