Det mest spännande under måndagens långa bilfärd till Pajala sker någon kilometer före Teurajärvi. En stor älgko promenerar över vägen.
Jag hinner bromsa i tid - dubbdäcken biter bra i vinterväglaget. Men jag är tacksam för att älgeländet inte klev upp ur diket två sekunder senare.
På Hotell Smedjan i Pajala berättar kommunalrådet Kurt Wennberg om läget för landets senaste gruvkommun.
Stefan Löfven, som gör sitt första besök i Norrbotten som S-ledare och statsministerkandidat, lyssnar intresserat.
Budskapet från lokal nivå är klart som vattnet i Torne älv. Det behövs bättre uppställning från centralmakterna för att Pajala ska klara expansionen i gruvnäringen.
"En liten kommun fixar inte allt själv", säger Wennberg.
Kommunalrådets siffror är talande. Den kommunala investeringsbudgeten i Pajala uppgår för närvarande till 17 miljoner kr. Men fram till mitten av 2016 behöver kommunen investera hela 340 miljoner kr för att klara alla nya behov. Det behövs nytt reningsverk, vägar, vattenledningar, bostadsområden m m.
I dag finns inte slantarna i den kommunala kassakistan. "Ei ole rahaa" (det finns inga pengar), som för övrigt även är namnet på Tornedalsteaterns senaste uppsättning.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ville inte utlova ett Pajala-paket när han besökte kommunen förra året.
"Det kan vara klokt att inte accelerera för snabbt", sa Reinfeldt i NSD 28 februari 2012.
Stefan Löfven - som utmanar Reinfeldt om statsministerposten 2014 - har en mer offensiv hållning . Han vill ha acceleration och tillväxtpolitik.
"Vi ska inte baissa det som sker. Det är en konstig ingång. Istället ska vi se och ta tillvara möjligheterna", säger Löfven när jag får en pratstund med honom.
Löfven trycker hårt på att det är "nationellt ansvar" att det går bra för Pajala och andra gruvkommuner.
"Men vi ska inte säga från Stockholm vad som behöver göras. Det behövs en samverkan mellan den nationella nivån och kommunen. Vi ska resonera oss fram till vad som behöver göras", säger S-ledaren.
I ett gruv- och mineralpolitiskt program, som socialdemokratiska partistyrelsen skickat ut på remiss, finns en del idéer.
Exempelvis vill S öka det statliga ansvaret för bostadsbyggande i gruvsamhällena, med kreditgarantier och investeringsstöd eller bättre kompensation för dem som tvingas flytta till dyrare nyproducerade lägenheter, när gruvorna förändrar samhällsbilden som i Kiruna och Malmberget.
S argumenterar även för bättre infrastruktur och "skräddarsydda" utbildningsprogram på yrkeshögskolorna.
Det är ett program som rimligen smakar mumma för Kurt Wennberg och andra lokalpolitiker i landets alla nya och gamla gruvkommuner.
Stefan Löfven pratar inte bara om "urban tillväxt" och tjänstesektorn . Han har en bakgrund i industri-Sverige och vet att gruvnäringen och andra basnäringar fortfarande spelar en stor roll.
I bilradion på vägen hem från Pajala hör jag Siv Holma (V) föreslå en kraftig höjning av mineralavgiften för att finansiera omställningen i gruvsamhällena.
För all del, det är ett förslag som tål att diskuteras. Men problemet är egentligen inte att det saknas pengar, utan prioriteringarna i statsbudgeten.
I år sänks bolagsskatten med hiskeliga 16 miljarder kronor. Delar av denna enorma skattesänkning kunde istället ha använts för att underlätta läget för Pajala och andra småkommuner.
Jag hoppas och tror att en regering med Löfven vid rodret kan göra skillnad på den punkten efter valet 2014.