Hela havet stormar

Regionkartan är väldigt spretig och splittrad just nu.

Landstingsrådet Kent Ögren (s) tror att regeringen kommer att ge klartecken till regionförsöket i norra Sverige. Det innebär i så fall att landstingen i Västerbotten, Norrbotten och delar av Västernorrland slås samman.

Landstingsrådet Kent Ögren (s) tror att regeringen kommer att ge klartecken till regionförsöket i norra Sverige. Det innebär i så fall att landstingen i Västerbotten, Norrbotten och delar av Västernorrland slås samman.

Foto: Kurt Engström

Ledare2008-10-07 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"Regeringen kommer att ge klartecken till nya regionförsök i norra Sverige och på Gotland samt permanenta region Skåne och Västra Götaland."
Det förutspådde landstingsrådet Kent Ögren (s) när TCO i Norrbotten arrangerade en debatt om regionfrågan i slutet förra veckan.

Åhörarna fick aldrig klart för sig vilken kristallkula som Kent Ögren använt sig av för att kunna göra sin förutsägelse. Men prognosen är knappast orealistisk.
Statsrådet Mats Odell (kd), som hanterar regionfrågan i regeringen, har lovat att ge ett principbesked under hösten.
Odell har även sagt det är troligt att regeringen kommer att permanenta nuvarande försöksverksamhet i Skåne och Västra Götaland, samt öppna för nya försök i andra regioner.

Visserligen är det stora borgerliga partiet Moderata Samlingspartiet motståndare till regionaliseringen, men en majoritet av riksdagen är för ansvarskommitténs förslag om nya regioner. Både kristdemokraterna och centern är regionanhängare, liksom socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.
Regionfrågan är inte heller av den digniteten att moderaterna kommer att ställa ultimativa krav och skapa en regeringskris. Det är svårt att tro att statsminister Fredrik Reinfeldt (m) låter regeringen falla, om Odell slår ihop några landsting i Norrland och ger Gotland en smula ökat självbestämmande. Den typen av mindre eftergifter kan säkert Reinfeldt tänka sig för att hålla ihop regeringen.

Frågan är dock hur de nya regionbildningarna stämmer överens med ansvarskommitténs tankegångar. Ansvarskommittén föreslår att Sverige ska delas in i mellan sex och nio regioner med 1,5 till 2 miljoner invånare. Det ska finnas ett universitetssjukhus och betydande utbildnings- och forskningsresurser inom varje region. Ett stort befolkningsunderlag ska bidra till att trygga och utveckla kvaliteten i hälso- och sjukvården.
Den nya norregionen (Norrbotten, Västerbotten och delar av Västernorrland) rymmer visserligen både universitet, universitetssjukhus och ett brett näringsliv. Men den nya regionen har bara 625 000 invånare.

"Om man menar allvar med att sjukvårdssamarbetet måste bygga på en regionbildning med cirka en miljon invånare är det orimligt att dela norra Sverige på det som sätt nu föreslås", anser även Georg Andersson, tidigare landshövding i Västerbotten (NSD 7 juni 2008).

Säkert går det att reglera sådant med samarbetsavtal mellan den tänkta norregionen och andra delar av Norrland. Norrlandstingen samarbetar ju redan i dag. Men då har man missat en del av själva poängen med den nya regionbildningen.
"Jag tycker inte att man ska börja en regiondelning med att vara tvungen att ha en massa samverkansavtal med andra regioner för att klara av det ... Det är en väldigt viktig del av regeringsarbetet att styra upp detta", sa s-riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg i en riksdagsdebatt 25 augusti i år.

"Styra upp" är rätta orden. Regionkartan är väldigt spretig och splittrad just nu. Många - exempelvis stora län som Värmland och Gävleborg - har ännu inte bestämt sig för vart de vill höra.
Andra, som har bestämt sig, uppfyller inte kraven från ansvarskommittén. Dit hör lilla Gotland, Halland samt Jämtland (med Sundsvall och Ånge) som är långtifrån det befolkningsunderlag som anvarskommittén ansåg som nödvändigt.

En av tankarna med att ansvarskomitténs arbete var att skapa reda i den regionala röran. Men just nu känns det som att det är hela havet stormar och rörigare än någonsin tidigare.