Inget vin i mataffären
Grillsäsongen är i full gång. Och till grillat dricker vi gärna vin. De mjuka och fruktiga rödvinerna utan mycket strävhet passar oftast bäst. De vita får gärna vara smakrika, fatlagrade och ha lite sötma. Foto: Sune Liljevall
Foto: Sune Liljevall
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det visar en undersökning som gjorts av Folkhälsoinstitutet, baserad på den stora folkhälsoenkäten från 2007. Antalet berörda barn motsvarar befolkningen i Norrbottens och Jämtlands län.
Det är alarmerande att antalet drabbade barn har ökat under senare år. Men det är ju inte alls överraskande. Alkoholkonsumtionen har ökat sedan 1980-talet och det leder också till att fler missbrukar.
Nu handlar det givetvis inte om en enhetlig barn- och ungdomsgrupp som har ungefär likartade villkor. I en del familjer där den ene eller båda föräldrarna dricker så mycket att det räknas som missbruk, kan rutinerna och relationerna fungera utmärkt. Risken ökar emellertid för att stor konsumtion av alkohol efterhand alstrar andra problem. Det kan handla om svårighet att sköta jobbet och att vårda relationer. Dessutom ökar risken för sjukdomar, både kroppsliga och själsliga.
Risken finns alltid att problemen i familjer tippas över på barnen. Och det är vanligt att barn skyddar sina föräldrar, familjen, och sopar igen spår som kan berätta om missbruk.
Folkhälsoinstitutets rapport visar att barn som får stöd av andra vuxna, till exempel grannar eller släktingar, är de som klarar svårigheterna bäst. Men utredaren Sven Bremberg menar att vuxna i skolan måste bli mer observanta. Dessutom vill han att skolan ska börja undervisa alla elever i så kallad emotionell kompetens: att hantera sina egna känslor och sätta sig in i hur andra mår.
Det är nog bra, inte bara för barn som lever i familjer med missbruksproblem. Men det gäller också att angripa grundproblemet, alkoholen. I dag är det kanske viktigaste att värna monopolet. Starka krafter är på G för att öppna för försäljning utanför Systembolaget. En del ser det som en frihetsfråga, att kunna köpa en box vin på Konsum. En forskargrupp studerade vad som skulle hända om drömmen blev verklighet. Det skulle bli en riktig mardröm.
Enligt studien skulle alkoholkonsumtionen öka med 29 procent om försäljning av alkohol infördes i mataffärer. Antalet dödsfall skulle öka med 1 500 per år, det skulle bli 16 miljoner fler sjukskrivningsdagar och 14 000 fler anmälda misshandelsfall.
Nu är det beräkningar och det går förstås att ifrågasätta nivåerna. Men analysen stämmer ju väl med andra forskarrapporter. När alkoholflödet ökar, då ökar också antalet skadade och misshandlade.
Att arbeta för att stoppa försämringar - alltså att monopolet ska upphöra - kan upplevas som defensivt. För som den aktuella rapporten om barnen visar så är det ju betydande problem redan i dag, trots att vi har monopol.
Nykterhetsorganisationerna, länge betraktade som pinsamma rester från ett gammalt förbudssamhälle, får fler medlemmar, detta i en tid då många organisationer har svårt med rekryteringen. Men i politiken är alkoholfrågorna lågt prioriterade. Ibland kan det blossa upp någon debatt när Gurras Stekhus fått tillståndet indraget men annars är det tyst. Om man ser till alla de mänskliga tragedierna, det enorma inkomstbortfallet och de stora sjukvårdskostnaderna är det gåtfullt. Det är en variant på historien om det fullmäktige, som utan debatt antog en långtidsplan med tunga investeringar, men som ägnade mycket tid åt att diskutera cykelställens placering utanför kommunhuset.