Johan Pehrson röjer väg för högern

Liberalernas nya partiledare är en pålitlig vapendragare till högerblocket.

"Johan Pehrson (L) är en pålitlig vapendragare till högerblocket", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.

"Johan Pehrson (L) är en pålitlig vapendragare till högerblocket", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.

Foto: NSD Arkiv

Ledare2022-07-05 16:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det talas om en Johan Pehrson-effekt i opinionsmätningarna inför valet. Efter att Pehrson tagit över ledarskapet efter Nyamko Sabuni har Liberalerna nämligen noterat en uppgång i väljaropinionen – Liberalerna ligger till exempel över fyraprocentsspärren i den senaste mätningen från SVT/Novus.

Noterbart är dock att uppgången sker till priset av ett lika stort tapp för Moderaterna. Det förefaller alltså som att ökningen beror på att ett antal moderata väljare bestämt sig för att taktik- och stödrösta på L för att rädda Johan Pehrson kvar i riksdagen, eftersom L-ledaren varit tydlig med att han hellre samarbetar med den högerkonservativa alliansen (M, KD och SD) än S.

I slutändan kan det nämligen bli L-mandaten som blir tungan på vågen, avgör hela regeringsfrågan och fäller Magdalena Andersson och S-regeringen.

En sak är dock klar: Uppgången beror inte på att Johan Pehrson odlat en socialliberal särart eller förändrat den politiska kursen. Han är en lika pålitlig vapendragare till högerblocket som Nyamko Sabuni.

Inriktningen är att avsätta Socialdemokraterna, även om det innebär ett fördjupat samarbete med Sverigedemokraterna.

Det är en helt annan strategi än den som präglade Liberalerna inför valet 2018. Då höll Jan Björklund en tydlig rågång mot Jimmie Åkessons parti. Då var det inte tal om att Liberalerna skulle göra upp med ett högernationalistiskt parti som SD.

"Sverigedemokraterna har som uttalat mål att rasera den liberala samhällsmodellen. Det är ett parti som gör skillnad på människor, som har sina rötter i nynazismen och fortfarande har kvar en fot i den rasistiska myllan. Mina söner är adopterade från andra sidan jordklotet och de ska veta en sak: Jag kommer aldrig att medverka till att SD får politisk makt i vårt land", sa Jan Björklund under politikerveckan på Järvafältet 2017 och fick starka applåder.

Det var rakryggad hållning, som gav Liberalerna 5,49 procent i valet och faktiskt deras första valframgång sedan 2002. 

Lika tydlig var Björklund även efter valet när han förhandlade fram Januariavtalet tillsammans med S, C och MP istället för att släppa fram en högerkonservativ regering. Han vek inte ned sig trots hårda angrepp från högertidningarna.

Efter partiledarskiftet sommaren 2019 har det emellertid varit annat ljud i skällan. Och det är möjligt att närmandet till högerblocket kommer att ge Liberalerna tillräckligt med stödröster för att rädda dem kvar i riksdagen. 

Men det kommer inte att ge Sverige mer socialliberalism eller mittenpolitik. I praktiken skulle Johan Pehrsons parti bara bli stödtrupp för en högerregering och ett ökat SD-inflytande i svensk politik.