Klonat kött på grillen?

Ledare2008-07-26 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det finns i dag inga bevis för att det skulle vara farligt att äta kött från klonade kor eller grisar. Det menar EU:s livsmedelsmyndighet EFSA, som nu ger sin syn på kloningens konsekvenser. I stort är det samma slutsatser som tidigare presenterats av USA:s hälsovårdsmyndighet.

Det var 1996 som en häpen värld presenterades för fåret Dolly, som tillkommit genom att man tagit en cell från ett annat får. Forskarna uppskattar att det i dag finns omkring 4 000 klonade kor och tjurar och minst 1 500 klonade grisar. I Brasilien, Argentina och USA har uppfödare tillämpat tekniken. Ofta handlar det då om att "kopiera" de bästa avelsdjuren.
Klonade djur förekommer inte i jordbruket i Sverige eller övriga Europa.
Det handlar alltså inte om att det nästa vecka kommer att hamna biffar och kotletter från klonade djur i köttdisken på mataffären. Men vad händer på sikt? Om man kan visa att det är mycket mer lönsamt med kloning kan den metoden slå igenom. Därför måste det finnas en beredskap. Enormt mycket har hänt sedan Dolly tog sina första stapplande steg för tolv år sedan. Inom de närmaste tolv åren kan detta med klonat kött till konsumenter vara en realitet.

Att kloningen inte innebär några risker för konsumenterna är en sida av det hela. Men EFSA skriver också att metoden är plågsam för djuren. Många missbildningar förekommer, fler dör i anslutning till förlossningen, många foster är större än normalt och måste förlösas med kejsarsnitt.

Svenska Jordbruksverket menar att det är oacceptabelt med kloning i normal djurproduktion, just med hänsyn till det lidande som djuren kan utsättas för.
- Det finns stora djurskyddsproblem förknippade med kloningstekniken i dag. Det finns också för lite kunskap om den långsiktiga effekten på djuren under hela deras livslängd, säger John Bräutigam, chef för Jordbruksverkets försöksdjursenhet.
Även jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) har uttryckt skepsis.

Djuretiska överväganden spelar en allt större roll för konsumenter. Och Sverige, som enligt jordbruksministern ska bli ett matland att räkna med, kan vinna fördelar genom att ha fortsatt höga krav på djurhantering. En filé som härstammar från en djurfabrik ska förhoppningsvis få allt svårare att konkurrera med den filé som kommer från en dal med frodigt gräs och porlande bäckar.

Det är bra att de ansvariga i Sverige har en avvisande hållning till alla planer på att introducera klonat kött i diskarna. Men räkna med att horder av lobbyister kommer att jobba hårt för ändra attityden. Alltid när det finns stora pengar att tjäna så finns det också ofantliga resurser för att bryta ned motståndet. Därför måste det officiella Sverige klara biffen: Nej till klonat kött!