"Sjukhuset är sommarstängt under juli. Välkommen tillbaka
i augusti". Tänk om vi skulle mötas av en sådan skylt på sjukhuset i sommar. Det är såklart helt orimligt.
Livet stannar inte av under sommaren. Sjukhus måste vara öppna, bussar och tåg måste gå och många affärer och företag är öppna även på sommaren.
För att samhället ska fungera under sommaren måste de som jobbar kunna ha sina barn på förskolan och fritids utan problem och utan att skämmas. Trots det stänger fyra av fem förskolor under sommaren och en femtedel av föräldrarna har inte fått något erbjudande om alternativ.
Hälften av föräldrarna känner en press att inte ha sina barn i omsorgen under sommaren. Det visar Kommunals stora undersökning av barnomsorgen under sommaren.
Fredrik Reinfeldt sade i julas i en intervju i Dagens Nyheter att en stor utmaning för framtiden är att fler kan jobba mer. Framförallt handlar det om att kvinnor måste komma ut i arbetslivet i större omfattning. Endast så kan vi säkra tillväxten och välfärden på sikt.
Jag håller helt med. Problemet är att det är lätt att säga men det måste också till lite handling.
Barnomsorgen tycker jag visar på problemet, och lösningen. På senare tid har synen på barnomsorgen förändrats. Verksamheten har fokuserat på lärandet medan omsorgsbiten fallit bort.
Det är viktigt med en kvalitativ pedagogisk verksamhet på förskolan men vi får inte glömma att förskolan inte är en skola där barnen enbart ska gå under terminerna och bara några få timmar per dag.
Förskolan är också till för att föräldrarna ska kunna jobba. Förskolan är win-win-win. Barnen får en bra och stimulerande tid på förskolan med utbildad personal och många kompisar. Föräldrarna kan tryggt jobba under tiden och samhället gynnas av deras arbete. Det är bra för barnen, föräldrarna och samhället.
För att lyckas måste barnomsorgen bli mer tillgänglig under sommaren och på kvällar och helger. Verksamheten måste hålla hög kvalité under alla timmar och inte upplevas som att den går på sparlåga under vissa tider. Det som krävs är bättre öppettider och bättre bemanning. Fler barnskötare, förskollärare och fritidsledare.
Annars kommer dagens trend att fortsätta där många tvingas gå ner i arbetstid, ofta mammorna, och många tvingas ta hjälp av släkt och vänner när de jobbar. Det blir ett barnomsorgspussel som är svårt att lösa.
Det är dags att se att välfärden med en mer tillgänglig barn- och äldreomsorg inte är en belastning för tillväxten utan dess förutsättning. Välfärden och tillväxten är beroende av varandra. Om regeringen ärligt vill driva en arbetslinje är en satsning på en mer modern och tillgänglig välfärd viktigast. Inte fler skattesänkningar.