Det är mycket prat om mat i Norrbotten just nu. I onsdags presenterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht regeringens livsmedelsstrategi vid LRF Norrbottens regionstämma.
Samtidigt är LRF, landstinget, länsstyrelsen och Kommunförbundet i Norrbotten i full färd med att utarbeta en egen regional livsmedelsstrategi.
Utan tvekan finns det också möjligheter att utveckla livsmedelsindustrin i Norrbotten.
"Det är dukat bord i Norrbotten", menar Sören Persson, tidigare miljöchef på LRF, som höll ett anförande i Vetenskapens Hus i Luleå under fredagen.
Han talar entusiastiskt om att länet har unika egenskaper – "det rena, det sunda, det karga" – och pekar på att Norrbotten redan har ett antal starka flaggskepp (Kalix löjrom, renkött, pitepalt, mandelpotatis, hjortron, tunnbröd med mera).
"Det finns en story att berätta – om polcirkeln, midnattssolen, kylan, älvarna som möter hav. Norrbotten har en helt annan position än exempelvis Närke, där jag kommer ifrån", säger Persson.
Det finns dessutom en förhållandevis stark livsmedelsindustri jämfört med övriga landet. Det finns både kunskap, innovationsförmåga och entreprenörsanda i norr.
Totalt finns 129 arbetsställen och 1008 anställda inom livsmedelssektorn i Norrbotten.
Nyhléns & Hugosson, Polarica, Polarbröd och Norrmejeriet är kända aktörer. Men det finns även ett stort antal små och medelstora livsmedelsföretag.
De senaste åren har mycket kretsat kring krisen för mjölkbönderna, som är både reell och allvarlig.
Men Perssons anförande visar att det även finns ljuspunkter och utvecklingspotential för jordbruket och livsmedelssektorn i norr.
Det är ingen utopi att tala om 10 000 nya jobb i den svenska livsmedelsindustrin, som Sven-Erik Bucht brukar göra.