På söndag är det val till Sametinget. 9 755 personer är registrerade och får alltså delta i valet. Det är en ökning sedan förra valet.
Kanske kan man se det som ett tecken på att allt fler söker sina samiska rötter och vill bidra till att stärka samisk kultur och samiska rättigheter.
Sametinget är både ett parlament, om än med ett begränsat mandat, och en statlig myndighet, som styrs av regleringsbrev från staten. En unik konstruktion.
Det spelar det roll vilka som styr och vad de fattar för beslut kring hur budgeten fördelas och vilka områden som prioriteras.
Men också Sametingets ställningstagande, exempelvis som remissinstans i olika frågor, är viktiga.
Som den samlande företrädaren för Europas enda urfolk så spelar det roll när sametinget höjer sin röst såväl vad gäller språk- och kulturfrågor som mark- och jaktfrågor.
Inte minst det sistnämnda kan vålla konflikt och är en av de centrala frågorna i valet. Hur ska man se på urfolksrätt till mark och vem ska ha rätt att nyttja samebyarnas mark till jakt- och fiske?
Språkfrågan är viktig för att den grundar sig det koloniala, att samer förvägrades sitt eget språk. Men det är också en kulturbärare, precis som renskötsel och duodji.
NSD har gjort en gedigen genomgång av de olika partiernas viktigaste frågor. Där kan du förkovra dig och få hjälp att ta ställning.
Även om jag inte har rösträtt så vill jag uppmana dig som har att nyttja din röst. Hur sametinget ser ut efter valet påverkar dig.