Norrbotten behöver en rödgrön regering

Norrbotten - och Sverige - behöver en regering som förstår att det finns växtkraft och möjligheter även utanför 08-området.

Foto:

Ledare2010-06-14 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det är ovanligt att regeringen förlägger sammanträden utanför Stockholm och Harpsund.
Men 13-14 juni 2006 - det vill säga för prick fyra år sedan - hände det när dåvarande statsministern Göran Persson och hela S-regeringen besökte Norrbotten.

Det är ett besök som säger en del om de speciella relationerna mellan Göran Persson och norrbottniske landshövdingen Per-Ola Eriksson.
Men det säger även mycket om Socialdemokraternas engagemang för Norrbotten.
Tidigare S-regeringar har visat större intresse för Norrbottensfrågorna än dagens 08-fixerade borgerliga regering.

När jag, NSD-reportern Nils Anundby och fotografen Joel Marklund träffade Göran Persson i trädgården vid landshövdingeresidenset i Luleå 13 juni 2006 rådde till exempel ingen tvekan om att S-regeringen skulle fullfölja bygget av Norrbotniabanan.
"Det är naturligt. Vissa saker går inte att överlåta till marknadskrafterna och börsen. Ju längre norrut vi kommer desto mer behövs politiken", sa Persson.

Det är ett klokt ideologiskt synsätt. Marknaden fixar inte allt. Även offentliga insatser kan medverka till jobb, företagande och tillväxt.
Norrbotniabanan är bara ett exempel. Det finns fler.
Titta på utvecklingen runt Luleå Tekniska Universitet!
1971 fanns det 50 studenter och tre professurer vid den nystartade högskolan i Luleå.
I dag är det en jätteverksamhet med 1 400 anställda och 14 000 studenter. Den högre utbildningen och forskningen har blivit en ny basnäring för Norrbotten.

Det visar vilken enorm roll som politiken kan spela för en region. Allt styrs inte av de fria marknadskrafterna.
Inte heller var det marknaden som räddade LKAB och stålindustrin undan krisen i början av 1980-talet. Det krävdes att regeringen Palme ställde upp.
På samma sätt var det staten och politiken som satsade på småflygplatserna i Arvidsjaur, Gällivare och Pajala. Inga företag ansåg detta tillräckligt lönsamt.

Det är en politisk lärdom även för framtiden. Ökad tillväxt i Norrbotten förutsätter ett samspel mellan politik och näringsliv.
Det handlar inte om allmosor eller nödhjälp. Kloka samhällsinvesteringar - i vägar, järnvägar, broar, hamnar, utbildning, forskning, telekommunikationer med mera - skapar ett bättre klimat för liv och näringsliv i Norrbotten.
Tag bara en sådan osexig sak som Trafikverkets anslag till tjälsäkring av grus- och skogsbilvägar i Norrbottens inland.
Det har enorm betydelse för skogsindustrin och besöksnäringen.

(S)tatsministrarna Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson var alla på olika sätt engagerade för Norrbotten.
Men dagens statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har bara visat ett förstrött intresse för landets nordligaste län. Det är inte tal om några Norrbottenspaket.
Täbymoderaterna och Stureplanscentern har andra prioriteringar.
Persson-regeringens löfte om byggstart av Norrbotniabanan 2010 har helt följdriktigt skjutits på en osäker framtid under Reinfeldts styre.

Därför är det viktigt även för den regionala utvecklingen att vi får till stånd ett regeringsskifte i höstens val.
Vi behöver en ny regering som förstår att det finns växtkraft och möjligheter även utanför 08-området.