Östros har ett alternativ
De grupper som har det tuffast på arbetsmarknaden har störst nytta av att yrkesutbildningen byggs ut.
Foto: Fotograf saknas!
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det mest nydanande inslaget i budgetmotionen är den stora utbildningssatsningen.
"Vår idé är att vi måste investera i yrkesutbildning så att människor kan ta de jobb som finns", säger Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman.
Östros konstaterar att sysselsättningstillväxten har stannat av, men att det fortfarande finns yrkesområden som skriker efter arbetskraft.
Svenskt Näringsliv rapporterade nyligen om 90 000 misslyckade rekryteringsförsök på grund av att det saknas rätt utbildad arbetskraft. Manpower talar i en undersökning om att 39 procent av företagen har rekryteringsproblem. Småföretagarbarometern säger att 36 procent av de minsta företagen tvingas tacka nej till beställningar för att de saknar kvalificerad arbetskraft.
"Vi vill tillsätta en kompetenskommission med representanter från både det privata näringslivet och offentliga arbetsgivare. Den ska ha inflytande över vilka utbildningssatsningar som görs. Vi vill ha ett engagemang från näringslivet. På så sätt kan vi se till att människor får rätt utbildningar", säger Östros.
Kompetenskommissionen ska definiera vilka behov av yrkesutbildning som finns. Sedan ska samhället satsa på dessa områden.
"Det kan handla om yrkesinriktad vuxenutbildning, KY-utbildningar på eftergymnasial nivå eller köp av uppdragsutbildningar", säger Östros.
Den gamle utbildningsministern Östros är mycket kritisk mot hur den nya regeringen har monterat ned den kommunala vuxenutbildningen och arbetsmarknadsutbildningarna.
"Den bedriver en direkt utbildningsfientlig politik. Regeringen tror inte att utbildning fungerar. Men alla studier visar att rätt yrkesutbildning är det bästa alternativet för att ge människor arbete", säger han.
Han pekar på en rapport från IFAU (Institutet för arbetsmarknadsutbildningspolitisk utvärdering). Den visar att grupper som har det svårast på arbetsmarknaden (långtidsarbetslösa, utomnordiska invandrare och ungdomar) har störst nytta av yrkesutbildning.
Socialdemokraterna vill satsa 1,1 miljarder kronor på yrkesutbildningen 2009, vilket ger ungefär 10 000 utbildningsplatser.
Det känns som en betydligt klokare politik än regeringen skattesänkningslinje.
Satsningar på yrkesutbildning för långtidsarbetslösa är viktigare än skattesänkningar för de som redan har det gott ställt, om man vill bryta utanförskapet.