Pärmbärarna påverkas inte
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"Servicen till medborgare och företag riskerar att försämras om planerade nedskärningar genomförs. Just nu hotas upp till 16 000 jobb", skriver ST i en analys.
Ett exempel är försäkringskassorna.Enligt ST:s beräkningar kommer det att bli totalt 4 200 färre anställda vid försäkringskassorna inom bara tre år. Det innebär en bantning av en fjärdedel av all personal.
Även arbetsförmedlingarna och arbetsmiljöverket är föremål för tuffa rationaliseringar.
Men det finns en del av den statliga sektorn som växer: Regeringskansliet.
I slutet av förra året var 4 639 personer anställda där, vilket är en ökning med 125 personer sedan 2006. Det framgår av regeringskansliets årsbok.
Antalet politiskt anställda var i december förra året 195, vilket är en ökning med 39 personer jämfört med året innan.
Samtidigt som de anställda på försäkringskassorna och arbetsförmedlingarna går på knäna - och samtidigt som långtidssjuka och arbetslösa upplever hur stödet och servicen försämras - ser vi alltså ett kraftigt ökat antal politiska tjänstemän på Drottninggatan i Stockholm.
Det är en beklämmande utveckling som inte fått särskilt stor uppmärksamhet i den offentliga debatten. Den borgerliga regeringen sparar hårt i den statliga sektorn, men inte bland sina egna tjänstemän eller på de egna departementen.