Pekgul agerar blåslampa

Nalin Pekgul och s-kvinnorna driver på fler pappadagar.

Nalin Pekgul, s-kvinnornas ordförande, vill ha fler pappamånader i föräldraförsäkringen.

Nalin Pekgul, s-kvinnornas ordförande, vill ha fler pappamånader i föräldraförsäkringen.

Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Ledare2008-05-12 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
På internationella kvinnodagen 8 mars inledde s-kvinnorna en kampanj för en mer jämställd familjepolitik.
"Vi vill att nästa s-kongress ska ta ett principbeslut på att det kommer att införas fler pappamånader under kommande mandatperiod. Om det sedan görs inom dagens tretton månader eller genom att fler läggs till beror på ekonomin", sa s-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul i en intervju i Dagens Nyheter 8 mars.

Pekgul kan räkna med stöd från minst en central partiföreträdare. Partiordföranden Mona Sahlin har redan deklarerat att det finns en fråga där hon inte har samma uppfattning som sitt parti.
Hon vill att en tredjedel av föräldraledigheten ska gå till mamman, en tredjedel till pappan och att föräldrarna själva ska avgöra fördelningen av den sista tredjedelen.
Frågan vållade strid på s-kongressen i Malmö 2005. Då gjorde Göran Persson tummen ned för förslaget och fick kongressen med sig, trots att både SSU, s-kvinnor och LO tog strid för en tredelad föräldraförsäkring.
Men på s-kongressen 2009 kan det bli en kursändring, om Pekgul och Sahlin får stöd av kongressmajoriteteten.
Det är i så fall välkommet .

Svenska män må vara mer jämställda och ta större ansvar för hem och familj än tyska och brittiska män. Men fortfarande tar svenska pappor ut bara 20 procent av alla föräldradagar.
Resten är det kvinnorna som tar ut. Därmed är Sverige ännu långtifrån ett jämställt föräldraskap.
Svenska barn har ännu inte samma tillgång till bägge föräldrarna.
Utbyggd föräldraförsäkring och fler pappamånader är dessutom ett betydligt bättre alternativ än borgarnas vårdnadsbidrag. Vårdnadsbidraget är inte bara en kvinnfälla, utan också en mansfälla.
Det kommer att leda till färre kontakter mellan barnen och deras pappor, liksom till att mammorna tvingas ta ännu större ansvar för barn, hem och familj.

I en rapport inför valet 2006 gjorde SSU en jämförelse mellan familjepolitiken i Sverige och andra länder.
I Norge och Finland, som har infört vårdnadsbidrag, är det till 95 procent kvinnorna som stannar hemma med barnen, visar SSU-rapporten.
Det är siffror som bör väcka eftertanke i svensk debatt.
Om vi vill fortsätta öka jämställdheten mellan män och kvinnor är det bättre att satsa på föräldraförsäkringen och barnomsorgen än att experimentera med vårdnadsbidrag.
Nalin Pekgul, s-kvinnorna och SSU har visat vägen inför partikongressen 2009.