Aleksej Navalnyj är en känd kritiker av president Vladimir Putin i Ryssland. Igår dömdes han till fem års fängelse för förskingring. EU har fördömt det och USA ser domen som politiskt motiverad. När någon är för obekväm hittar maktgalna ledare alltid en anledning till att sätta dem bakom galler. Nelson Mandela, som igår fyllde 95 år, är ett exempel på det. Han är också ett bevis på att galler inte kan hindra förändring.
Aleksej Navalnyj hade planerat att ställa upp i borgmästarvalet i Moskva. I Ryssland får man inte ställa upp i val om man är dömd till brott. Många tror därför att fängelsedomen är ett sätt att undanröja honom som politisk motståndare. Navalnyj har nu dragit sig ur valet, och uppmanar istället till bojkott. Rättsosäkerheten och Putins makt är oroande.
I Sverige har diskussionen om polisvåld blossat upp. En film där en polis flera gånger slår en berusad man med batong är anledningen. På filmen säger den berusade mannen att han ska “spränga gatan”, och den ensamma polisen bussar då hunden på honom och slår mannen. Någon filmar detta. Förra året gjordes 5600 brottsanmälningar mot poliser. 16 procent av dem gällde våld i tjänsten. 51 av dem ledde till åtal.
Vi har gett polisen rätt att bruka våld. Under oroligheterna i Husby rapporterades det att en polis kallat människor för apdjävlar, och skrikit att “negrer kanske inte hör hemma här ändå”. Övervåld, rasism och sexism inom poliskåren kastar en skugga över alla de duktiga poliser som finns. Att människor känner misstro mot polisen är ett problem som bara poliskåren själv kan komma till rätta med. Men en stilla undran är också hur diskussionen blivit om polisen inte tagit den fulla mannens hot om att spränga gatan på allvar, såhär nästan två år efter bombattentaten i Norge.
En gång har jag anmält en polis, och det var när en polis skadade armen på min syster under en festival. Min syster var full och dum, och polisen var nykter och våldsam. Det skedde utanför polishuset, men tyvärr hade filmkameran där precis missat det som hände. Jag vet inte om det fanns anledning till våldet, men jag vill kunna lita helt på att polisen vet det. “Tror du det har att göra med att din syster är mörkhyad” frågade en kompis några dagar efter anmälningen. Nej. Men när berättelser om övervåld och rasism kommer fram skapar det en tveksamhet som inte får finnas.
Idag är många snabbt framme med en mobilkamera när något händer. Det gör att polisen inte längre har övertaget när det gäller att berätta om vad som hänt. På samma sätt som att fler idag kan filma så finns också sociala medier. Det gör att ledare som Vladimir Putin inte är ensam om historiebeskrivningen. När Aleksej Navalnyj i Ryssland fick sin dom twittrade han innan han lämnade ifrån sig sin telefon. Han skrev “Bli inte uttråkade utan mig - och framför allt: Var inte overksamma”. En kort men välformulerad uppmaning om att alla som inte sitter inlåsta ska fortsätta. En uppmaning som alla i hela världen kan få direkt i sin mobiltelefon. En uppmaning som inget galler kan stoppa.