Statliga Samhall grundades 1980 och fick i uppdrag att skapa meningsfull sysselsättning för de människor som har allra svårast att få plats på den vanliga arbetsmarknaden.
Även den som har någon form av krämpa eller besvär skulle få ett jobb, en inkomst och arbetskamrater. Det byggde på den gamla goda principen att alla har lika värde, rätt att utvecklas och ha ett arbete.
De senaste decennierna har Samhalls verksamhet dock utvecklats bort från dessa fina humanistiska mål.
Under en följd av år har larmrapporterna i medierapporteringen duggat tätt. Reportage i Dagens Arbete, Fastighetsfolket, SVT:s Uppdrag Granskning och lokaltidningar runtom i landet visar att många inte längre kan och orkar jobba hos Samhall eftersom arbetsuppgifterna blivit för svåra och tunga.
Svaga sorteras bort.
2017 kom dessutom en rapport från Statskontoret som visade att regeringens styrning av bolaget måste förändras om inriktningen ska bli en annan.
"Om styrningen fortsätter som i dag innebär det sannolikt att kraven ytterligare kommer att skärpas på dem som anställs vid Samhall", skriver Statskontoret. I klartext: Redan utsatta grupper kommer att få svårt att få jobb hos Samhall, om bolaget inte får nya direktiv.
Effektivitets- och lönsamhetskraven går helt enkelt ut över möjligheterna att skapa jobb för de svaga på arbetsmarknaden.
Därför är det inte heller överraskande att även Arbetsförmedlingen nu larmar om att det inte är de som har störst behov av skyddat arbete som får jobben hos Samhall.
Det anser i alla fall 4 av 10 arbetsförmedlare – det vill säga de som anvisar personer med funktionsnedsättning till det statliga bolaget.
Det stärker bilden av att det behövs en reformering av Samhall – och att den brådskar.
Det går inte att ha samma lönsamhetskrav på Samhall som statliga bolag som LKAB, SJ eller Vattenfall som verkar på en konkurrensutsatt marknad. Samhall, som har ett särskilt ansvar för de mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden, måste ha andra prioriteringar.
Det måste alltid låta omsorgen om människan gå för effektivitets- och vinstkraven. I annat fall finns faktiskt ingen mening för staten att äga ett bolag som Samhall.
Något har gått rejält snett när människor kan anses vara för svaga för att jobba hos Samhall. Då har Samhall blivit något annat än vad det var tänkt att vara.
Eller som det uttrycktes i en utredning redan 2003: "Det råder en uppenbar målkonflikt mellan kraven på lönsamhet och kraven på att erbjuda personer med arbetshandikapp meningsfullt och utvecklande arbete”.