Rödgrönt nej till FRA-lagen
Nu kommer FRA-frågan att leva, förmodligen fram till valdagen om drygt två år, och det blir en kvarnsten att bära för de borgerliga.
Foto:
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det glädjande och raka beskedet gav socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin då hon i går kväll talade i Almedalen. Tidigare på dagen hade s-ledaren och miljöpartiets Marie Wetterstrand enats i frågan.
De två partierna vill att en parlamentarisk utredning ska tillsättas och att den ska arbeta öppet. Man ska då väga in integritet, effektivitet och proportionalitet.
- Kritiken mot FRA-lagen måste tas på allvar och det är anmärkningsvärt att inte regeringen gör det, sade Mona Sahlin.
Risken finns att tilltron till politikerna försvagas, ansåg hon.
Ja, det har nog redan inträffat. De som i första hand drabbas är givetvis de politiker som röstade igenom lagen, det vill säga hela det borgerliga gänget utom en enda folkpartistisk ledamot.
Vänsterpartiet lämnades utanför tisdagens uppgörelse. Enligt Sahlin befann sig Lars Ohly inte i Visby! Oj då! Om man velat så hade det givetvis varit möjligt att etablera kontakt med v-ledaren. Han befann sig ju inte på någon isolerad fjälltopp. Men i den här frågan ansåg tydligen Sahlin att det var bäst att vänsterpartiet lämnades utanför. I sak lär det inte ha betydelse - vänsterpartiet kommer garanterat inte att rösta för att FRA-lagen ska finnas kvar - men nog hade det varit bättre om hela oppositionen samlats. Nu blir det ett helt onödigt tugg kring den fåniga kommentaren att Ohly inte var på Gotland.
Notabelt är att alla politiska ungdomsförbund, från höger till vänster, gör tummen ned för FRA-lagen. Det är ett glädjande tecken i tiden.
Att försvarsminister Sten Tolgfors (m) gick i taket efter den rödgröna uppgörelsen är inte förvånande. Nu kommer FRA-frågan att leva, förmodligen fram till valdagen om drygt två år, och det blir en kvarnsten att bära för de borgerliga. Då hjälper det inte att man flyger in spinndoktorer med rötter i Bushregimen. Även för sådana doktorer finns ju hopplösa fall.
Mona Sahlin sade också att man kommer att hålla fast vid det system för fastighetsskatt/avgift som alliansregeringen drev igenom. En bra ändring blir dock att de med lyxvillor får punga ut med mer pengar.
Det är inte möjligt att genomföra återställare på alla områden, något som Mona Sahlin tidigare poängterat. Onekligen ligger det en del i Sahlins konstaterande att "det har varit så många turer, oro och schabbel med fastighetsskatten, människor måste kunna planera och känna sig trygga".
Men det viktiga beskedet i tisdags var detta med FRA. Vilken politisk siare hade för tre månader sedan kunnat ana att denna fråga skulle komma att dominera svensk politik? Det var till stor del envetna bloggare som skapade en stark opinion mot FRA-lagen och det tog de flesta med överraskning. Från demokratiska utgångspunkter är det som hänt glädjande,
både i sakfrågan och som fenomen. Det visar att det finns en annan politisk värld än den som
visas upp
i etablisse-
mangets
Alme-
dalen.