Den statliga gruvjätten LKAB fortsätter att vara en guldkalv. Rörelseresultatet för de första nio månaderna 2011 blev enorma 11,6 miljarder kronor.
Framtidsutsikterna är dessutom goda. LKAB planerar för kraftigt ökad produktion. Tre nya gruvor är på väg att öppnas i Svappavaara-området (Gruvberget, Mertainen och Leveäniemi).
Samtidigt satsar även andra friskt på gruvverksamhet i Norrbotten. Northland Resources jobbar redan för fullt i Kaunisvaara. Boliden investerar i koppargruvan Aitik.
Prospektering (malmletande) pågår på flera platser i länet. Gruv- och mineralnäringen verkar just nu vara en näring med lysande framtidsutsikter.
Men nu gäller det att samhället är med på noterna. Om LKAB och andra gruvbolag ska kunna expandera krävs fungerande samhällsstrukturer.
Utbildningssys-tem, transporter, telekommunikationer och offentlig service måste fungera.
Det betyder också att det krävs en uppställning från centrala politiker och myndigheter. Marknaden löser inte allt.
Men tyvärr är det lite si och så med förståelse i Stockholm.
9 april 2010 skrev regeringsorganet Dagens Nyheter (ob lib) en ledare som visar att det krävs en hel del folkbildnings- och upplysningsverksamhet i 08-området.
"Ska man utvidga spårkapaciteten bör det ske i storstadsregionerna, där många tjänar på att forslas förbi bilköerna ... I glesare bebyggda trakter blir ofta kombinationen bil och flyg mer miljövänlig än tåget", skrev DN.
I DN-skribenternas värld används tåg för att frakta människor. Godstransporter verkar inte existera.
Det är varken miljövänligt eller kostnadseffektivt att frakta järnmalmen, skogsprodukterna eller stålet från landets "glesare bebyggda trakter" med "kombinationen bil eller flyg".
Tyvärr sätter det snäva storstadsperspektivet även sin prägel på alliansregeringens infrastrukturpolitik.
I Stockholmsregionen plöjer regeringen ned totalt 100 miljarder kronor på Förbifart Stockholm, Citybanan, Mälarbanan och Norra Länken.
Det är klart att det behövs bättre kollektivtrafik i landets storstäder. Men det behövs även förståelse för det produktionsliv som finns utanför storstäderna.
Ett bolag som LKAB kan inte fortsätta att växa och expandera (och bidra med miljarder till statskassan) om infrastrukturen fortsätter att förfalla.
"Vi kan inte ha ett transportsystem som hämmar industrins utvecklingsbehov. Det skadar Sverige", konstaterade LKAB:s vd Lars-Eric Aaro helt riktigt i NSD 17 december 2010.
Det är argument borde vara begripliga även för landets kommunikationsminister och de tunga opinionsbildarna på Dagens Nyheter.