Ryck av Tynell och Fredrik Reinfeldt
Ledningen växlade många gånger i Vasaloppet. Ett tag hade en liten utbrytargrupp över två minuters ledning men fångades in av klungan. Till sist stod Daniel Tynell från Grycksbo som klar segrare efter ett imponerande ryck.
Daniel Tynell, Grycksbo, vann Vasaloppet 2009 på tiden 4.10.55. Det är hans tredje seger i det klassiska loppet mellan Sälen och Mora.
Foto: ULF PALM / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
I en annan mätning som presenterades i DN i söndags framgick att statsminister Fredrik Reinfeldt har ett förkrossande övertag över Mona Sahlin. Det handlar om tvåsiffriga tapp för Sahlin och tvåsiffriga förbättringar för Reinfeldt.
I Vasaloppet som i politiken pendlar det. Att i Risberg säga vem som ska vinna är lika svårt som att i februari 2009 säga vem som ska vinna valet hösten 2010.
Finanskrisen och den allmänna lågkonjunkturen har skapat en stämning av otrygghet och oro. I sådana lägen brukar den sittande regeringen gynnas, åtminstone kortsiktigt. Om Socialdemokraterna suttit i regeringsställning talar mycket för att man fått motsvarande stöd.
Det är också värt att notera att det går ont för ett av regeringspartierna, Centern, som noteras för 5,2 procent, den sämsta siffran sedan mars 2005. Uppenbart är att Maud Olofssons sätt att hantera krisen inte går hem. Centern är nu näst minst av riksdagspartierna (bara KD är mindre). Raset kan också vara en effekt av sveket i kärnkraftsfrågan. Från Thorbjörn Fälldins storhetstid har Centern förlorat fyra ev fem väljare. Det är ett av de största rasen i svensk politik.
Den enda någorlunda säkra slutsatsen av mätningarna är att det blir en hård valrörelse och ett ovisst val.
I fredags utsågs Ibrahim Baylan till partisekreterare efter Marita Ulvskog, som ju kandiderar till Europaparlamentet. Han får en tuff start, med vikande opinionssiffror och ett krympande försprång.
- Mitt tydliga uppdrag från Mona Sahlin är att sätta jobben först, säger Baylan.
- Ingenting ger människor större frihet än ett eget arbete. Vi vill investera Sverige ur jobbkrisen. Mitt uppdrag att stärka partiorganisationen måste gå hand i hand med att vi sätter jobbfrågan först på dagordningen, säger den förre umeåbon.
Mycket talar för att uppslutningen bakom statsministern och moderaterna kommer att svikta när effekterna är krisen blir mer kännbara. Ursvaga BNP-siffror för fjärde kvartalet i fjol talar för än större arbetslöshet men regeringen har valt den defensiva linjen, mest tydligt i fallet Saab.
I kampen om opinionen är det oundvikligt att peka på de rödgrönas kraftiga mediaunderläge. En av Baylans viktigaste uppgifter måste vara att långsiktigt stärka arbetarrörelsens ställning i medierna, traditionella medier som nya. Risken är annars att andra kommer att
sätta dagordningen.