"2011 ser ut att bli det dystraste året i trafiken på många år och semestertrafiken är som alltid extra olycksdrabbad", skriver NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, i ett pressmeddelande.
Det manar till eftertanke. Arbetet med nollvisionen - att ingen ska behövas dödas eller skadas allvarligt i trafiken - får inte stanna av.
När riksdagen tog beslutet om nollvisionen 1997 var det många som raljerade och påpekade det omöjliga. Och det är givetvis orealistiskt att vi ska kunna slippa alla trafikolyckor.
Men arbetet med nollvisionen har gett resultat. Offensiven för ökad trafiksäkerhet i början av 2000-talet märks tydligt i dödstalen.
Det har skett en klart märkbar nedgång av antalet trafikolyckor med dödlig utgång.
På 1980-talet dog omkring 700-800 personer varje år i trafiken. 1989 var det värsta året med 904 döda i trafiken. 2010 var siffran 266 personer.
Det är en utveckling som inte har kommit av sig själv. Det är resultatet av politiska beslut och målmedvetet arbete hos ansvariga myndigheter.
Promillegränserna har sänkts, straffskalorna har skärpts och en nollgräns för narkotika i trafiken har införts. Polisen har ökat antalet utandningsprov.
Trafikverket framhåller dock satsningen på räcken och vajrar för att skilja trafiken åt som den enskilt viktigaste åtgärden.
Över hundra mil av vajerräcken byggdes under förra decenniet. Det har minskat de livsfarliga omkörnings- och mötesolyckorna drastiskt.
Men det finns massor kvar att göra. Dagens Nyheter 22 juli konstaterar att nästan alla högfartsvägar i Stockholmsområdet har försetts med någon typ av mitträcke.
Men i övriga delar av landet ser det inte lika bra ut. I norra Sverige saknar 60-70 procent av högfartsvägarna separeringen av mötande trafik.
I vissa fall handlar det om vägar med gles trafik. Men det finns även hårt trafikerade vägar i norr som är eftersatta, exempelvis delar av sträckorna Luleå-Piteå och Boden-Luleå.
Under sommaren har vi läst om vansinneskörningar och mötesolyckor som skördat människoliv. En del av dessa olyckor hade gått att undvika om det funnits mitträcken på fler vägar.
Trafikverket har dock ingen sedelpress. Det är beroende av anslagen från regering och riksdag.
Därför bör regeringen ta sig en allvarlig funderare under jobbet med höstbudgeten.
Investeringar i fler mitträcken och ökad trafiksäkerhet känns mer angeläget än nya skattesänkningar.