Satsa på järnvägen

Bygg på motorvägen - i Tyskland och USA har man använt bilvägar när man byggt ut järnvägen. Idén är smart.

Foto: Staffan Lövstedt/SCANPIX

Ledare2009-07-23 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"Att lägga spår på befintliga motorvägar är mycket billigare och enklare jämfört med att göra det på jungfrulig mark. Marken är redan hårdgjord och inga onödiga intrång behöver göras vare sig på åkermark eller områden som har betydelse för den biologiska mångfalden."
Det är Karin Svensson Smith, miljöpartistisk ledamot i riksdagens trafikutskott, som lanserar idén i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I Tyskland och USA har man använt bilvägar när man byggt ut järnvägen. Idén är smart. Mycket av grundarbetet är som sagt redan gjort. Nackdelen är ju att utbyggnaden begränsas till områden som redan har bra bilvägar. Förslaget är mest anpassat för sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.

Problemet i Sverige är inte var spår ska läggas utan att regeringen inte visar ett spår av intresse för den miljövänliga järnvägen. Finansminister Anders Borg (M) hävdar att det är fyra till fem gånger lönsammare att satsa på landsvägar än järnvägar. Hur han kommit fram till det framgår inte men miljöpåverkan kan inte ha funnits med i analysen. Regeringen har låst sig vid att hälften av satsningar på infrastruktur ska ske på vägar. Eftersom det kostar skjortan att anlägga nya järnvägsspår är sådana investeringar i realiteten omöjliga i alliansens Sverige.

Karin Svensson Smith refererar till att man i Parisregionen satsar 80 procent av nyinvesteringarna på spårbunden trafik och bygger nya cykelvägar. Målet är att minska bilarnas antal. Och det är nödvändigt med så radikala åtgärder om det ska finnas en chans att nå miljömålen. Men vad gör man i Stockholm? Jo, plöjer ned miljarder i motorvägsprojektet Förbifart Stockholm. Där skulle man kunna göra stora miljövinster genom att prioritera den spårbundna trafiken. En sak är klar: Förbifart Stockholm kommer inte att lyftas fram som ett lysande föredöme vid FN:s miljökonferens i Köpenhamn senare i år.
Självfallet handlar det inte om landsväg eller järnväg. I ett avlångt och glest befolkat land som Sverige är bilen viktig. Det går inte att dra järnvägsspår till alla byar och inte ens den största av järnvägsentusiaster kräver det. Även om man gör en jättesatsning på järnvägen så kommer bilen att behövas, inte minst i Norrbotten.

I Norge har Jernbanemagasinet räknat ut att det är samhällsekonomiskt lönsamt att bygga för höghastighetståg, även i ett bergigt landskap som det norska. EU:s ordförandeland Sverige bör inspireras av det exemplet och upphöra med den njugga behandlingen av spårbunden trafik. Men den svenska regeringens intresse för järnvägen tycks begränsa sig till att konkurrensutsätta och privatisera verksamheter. Sverige går längst i EU då det gäller avregleringar av järnvägstrafiken. Det vore allt bättre om Sverige hade ledartröjan i miljöarbetet.