Schlagerorakel träder fram

"Vi skickar Malena Ernman och La Voix till Moskva", skrev Peter Swedenmark i NSD förra lördagen.

"Vi skickar Malena Ernman och La Voix till Moskva", skrev Peter Swedenmark i NSD förra lördagen.

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Ledare2009-03-21 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Visst är det en stor förlust för Sveriges Television när K-G Bergström lägger av. Hans program Rakt på med K-G Bergström har blivit en succé. Det visar att det finns plats för god journalistik även i dessa dagar. En del tror ju att jippoprogram och omröstningar är det enda som gäller.
När idrottsutövare aviserar att de ska lägga av händer det ju att presidenten eller statschefen ingriper, ibland med gott resultat. Nu menar jag inte att kungen ska in på banan men Reinfeldt och Sahlin kan väl samfällt agera i frågan?
Låt skogen i Norrbotten vänta, K-G.

Vad ska man då säga om debatten? Oavgjord, enligt min mening. Det är en framgång för Mona Sahlin. Hon har haft tufft med Reinfeldt men gjorde denna gång bättre ifrån sig.
Reinfeldt verkade stundtals irriterad, något av sur gubbe. I takt med att arbetslösheten stiger och produktionen hackar kan den attityden blir vanligare.
Reinfeldt blir systembevarare, hamnar i positionen att försvara. Nu fick man intrycket av att Sahlin stod för framtidstron och optimismen.

I går var det vårdagjämning. Tidningarna börjar skriva inför allsvenskan i fotboll. Ljuset firar triumfer. Isarna är som bäst. Det finns hopp, folks.

Jag lyckades alltså pricka in segraren i melodifestivalen, La Voix, vilket gjorde att jag plötsligt blev schlagerexpert. Nu väntar jag bara på att Bert Karlsson ska ringa och be om tips. Det blir dyrt, Bert.
Sanningen att säga såg jag skidskytte när Melodifestivalen pågick och skidskytte är ändå inte min favoritgren.

Såpan om Maths O Sundqvist och Carnegie fick ett slut i veckan. Den jämtländske exmiljardären skrev till sist på avtalet. Han får lämna ifrån sig det mesta men slipper skulderna.
Kan man beskriva Sundqvist som ett oskyldigt offer för finanskrisen? Nej. Istället är det ju så att hans agerande, en febrig jakt på mer pengar, bidragit till att driva fram denna kris (även om han i det stora varit en liten aktör).
Att ta stora lån och köpa aktier går bra i högkonjunkturer. Men när värdet på tillgångarna dalar finns det en dag inte pengar för att betala räntor och amorteringar. Det är inte Bo Lundgrens fel.
Båda parter, Carnegie och Sundqvist, mörkar innehållet i avtalet. Och så brukar det vara: först ryker stickor och strån, sedan lägrar sig tystnaden. Man ska inte kunna peka ut vinnare och förlorare eller på öret kunna räkna ut vad som finns i påsen Carnegie skickar med. Budskapet är Nu vänder vi blad.

Det är viktigt att medierna och politiker inte accepterar den dagordningen. Visst måste man vända blad - och gå tillbaka. Hur kunde det hända? Hur bevakades kraschen? Vem fastställde dagordningen? Varför trodde man att det för första gången i historien skulle bli en evig högkonjunktur? Om man försöker svara på de frågorna är alla bättre förberedda inför nästa finanskris. För den kommer.
Det ryktas om att Sundqvist får behålla tjugo miljoner. Raset är stort, som att gå från tiotusen kronor till tjugo kronor.
Docenten N hade alltid med sig Svenska Akademiens Ordlista i portföljen. Dessutom hade han ett exemplar på jobbet och ett hemma.
Numera behöver man inte släpa runt tegelstenen. Svenska Akademien har nämligen lagt ut ordlistan på Internet: (http://www.svenskaakademien.se, klicka dig fram). Tack för det, Horace.

Att köra bil är för krångligt för professorn.
Det menade Elsa Einstein, hustru till Albert. I den digra volymen Einstein av Walter Isaacson (Albert Bonniers förlag) skildras vetenskapsmannen och människan. Det är ett fascinerande livsöde. Under 1905 skrev den då tjugosexårige tjänstemannen vid schweiziska patentverket en rad uppsatser som skulle förändra fysiken.
Einstein var demokratisk socialist, starkt anti-auktoritär, frän kritiker av bruna och röda diktatorer. Och inför hotet från nazismen övergav han sin pacifistiska hållning.
I det stora hela har Isaacson lyckats bra. En sak är säker: det här är inte den sista biografin om en av förra seklets allra främsta.

Ha en fin helg. Nu är vi på rätt sida om vårdagjämningen.


21 mars
Namibia har nationaldag i dag. Landet är drygt åtta gånger så stort som Norrbotten. Medellivslängden är 42,8 år. I Norrbotten är snittsiffran för kvinnor 81,7 och för män 76,8 år. Högsta berg är Konigstein, 505 meter högre än Kebnekaises sydtopp.