SD bäddar för lönedumpning

Jimmie Åkesson (SD) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) diskuterade villkoren för offentliga upphandlingar i Bromölla.

Jimmie Åkesson (SD) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) diskuterade villkoren för offentliga upphandlingar i Bromölla.

Foto: BÅörn Lindgren/TT

LEDARE2016-09-30 13:04
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) var på hugget i fredagens debatt med Jimmie Åkesson (SD) i Bromölla om offentlig upphandling.

Det är inte konstigt. Efter att ha varit doktorand i upphandlingsrätt kan han ämnet på sina fem fingrar.

Shekarabi känner till luckorna i lagstiftningen och vet hur de utnyttjas för att dumpa lönerna för städerskor, byggnadsarbetare, väktare, taxichaufförer och andra i samband med offentliga upphandlingar.

Man behöver inte heller vara professor i upphandlingsrätt för att se att något har gått snett.

De senaste åren har vi sett flera uppseendeväckande exempel på företag som kommit åt offentliga kontrakt genom att erbjuda löne- och arbetsvillkor som ligger långt under svensk kollektivavtalsstandard.

Vi har läst om taxichaufförer som tjänar 27 kronor i timmen och städerskor som haft en timlön på 11 kronor i timmen!

Det är även bakgrunden till att regeringen har tagit fram ett lagförslag som innebär att företag som vill sälja till stat, kommuner och landsting måste erbjuda sin personal löner, semestrar och arbetstid i enlighet med svenska kollektivavtal.

Det syftar till att garantera vettiga arbets- och konkurrensvillkor i den offentliga upphandlingen.

"Vi vill sätta stopp för utländska företag som konkurrerar med låga löner. Lönedumpningen ska bort", dundrade Shekarabi från scenen i Bromölla.

Tyvärr riskerar dock lagförslaget att falla i riksdagen på grund av att Jimmie Åkesson, SD och de borgerliga partierna gör tummen ned. Därmed finns en riksdagsmajoritet mot förslaget.

Den som vill kan kalla det för ett bakslag för Shekarabi och regeringen.

Men de stora förlorarna blir vanliga svenska knegare och seriösa svenska företag med anständiga arbetsvillkor.

Motståndet mot regeringen förslag bäddar helt enkelt för att det blir fortsatt dumpning av löner och arbetsvillkor i Sverige.

Det är dessutom bara snack att "pamparna i Bryssel" hindrar en skärpt lagstiftning i Sverige, som Åkesson påstod i Bromölla.

EU-rätten hindrar inte medlemsstaterna från att ställa sociala krav vid upphandlingar.

Syftet med EU-rätten har aldrig varit att låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö ska vara det som ger en leverantör fördelar framför andra.