Har valrörelsen börjat ovanligt tidigt i år? Det är bara maj och utfrågningarna är i full gång. Och i vissa tevekanaler är det politiska budskap i annonsform. Centerpartiet, ett av Västeuropas rikaste partier, har satsat en del på tevereklam men hittills kan man inte så någon effekt i opinionsmätningarna.
I den senaste mätningen låg både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna under fyra procent. Och Vänsterpartiet var farligt nära tröskeln. Både KD och V kan nog räkna med Broder/Kamrat Fyra procent, alltså väljare som stödröstar.
SD har det tungt i opinionen och det är glädjande. Det främlingsfientliga partiet, som spirade ur den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt, har inget i riksdagen att göra.
En gång välkomnades Gunnar Sträng till ett möte i Katrineholm.
Arbetarekommunens ordförande sa att valrörelsen därmed inleddes. Men så var det inte. Sträng upplyste från talarstolen arbetarekommunens unge ordförande om att valrörelsen började betydligt senare under valåret.
Han som basade för S i Katrineholm på den tiden skulle en gång bli chef för finansdepartementet; det var alltså Göran Persson. Länge sedan man hörde något om den grabben.
Gordon Brown avgick både som ledare för Labourpartiet och som premiärminister i Storbritannien. Han fick knappt tre år vid 10 Downing Street. Hans företrädare Tony Blair satt i tio år och valde själv när han skulle lämna de ledande posterna i politiken.
En del hävdar att Brown och Blair gjorde upp det hela. Först Tony, sedan Gordon. Två skottar som siktade på det förnämsta politiska ämbetet i London. En del menade att doktor Brown, en gång rektor vid universitetet i Edinburgh, var den största politiska begåvningen av de två. Blair har skrivit in sig i historieböckerna som den premiärminister från Labour som har suttit längst och den ende som har lett partiet till tre på varandra följande valsegrar. Brown blir bara en fotnot i historien.
Labourpartiet har genomgått enorma förändringar under de senaste årtiondena, kanske större än andra socialdemokratiska partier. Ibland är det svårt att se skillnaden mellan Labour, Torys och Liberaldemokraterna. Om Labour i opposition förmår att återknyta till den radikala traditionen är det bra.
Lumpen är avskaffad. I fortsättningen blir det frivillig militär grundutbildning och i Svenska Dagbladet uttrycker man oro för att det inte ska gå att fylla högvakten. Kanske får man hyra in Securitas?
Det finns nog anledning att vara mer orolig för att ett slopande av den allmänna värnplikten kan försvaga försvarsmaktens folkliga förankring. I många generationer har det ju funnits band mellan befolkningen och försvaret.
Å andra sidan: det är bra att vi lever i en tid då det är möjligt att lägga ned militära förband och satsa mindre av folkhushållets resurser på vapen.
En annan positiv effekt är att färre kommer att berätta gamla lumparhistorier, vilket brukar vara en plåga på många kalas.
Senaste upplagan av Uppdrag granskning i SVT kommer knappat att användas som valfilm av Socialdemokraterna i Västernorrland. Skildringen av hur man satsade femtiofem miljoner på norska konsulter och samtidigt sparkade hundratals undersköterskor ger upphov till många frågor.
Ett grundproblem är att det finns tre sjukhus i Y-län och att det är politiskt känsligt att förändra den organisationen. Istället blir det idiotbesparingar över hela linjen och enorma belopp från skattebetalarna satsas på konsulter. Det blir ett hästjobb för S att återvinna väljarnas förtroende i höstens landstingsval.
Förlåt, Ronny Eriksson. I förra veckan påstod jag att du fyllde 57 år i söndags. Men högtidsdagen inföll redan 12 april. Däremot hade du namnsdag i söndags. Jag blir förvirrad av alla flyttbestyr. Gamla mobiler ska till teknikåtervinningen, nya blanketter ska till Skatteverket och man ska hålla kontakt med mäklaren och dessutom äta. Det är mycket nu.
Ha en fin pingsthelg i Norrbotten! Är det inget parti som kan driva kravet att annandag pingst åter ska bli röd dag?
22 maj
Denna dag år 1960 skakades Chile av ett kraftigt jordskalv, det kraftigaste som uppmätts (9,5 på Richterskalan). Tretton år senare drabbades landet av en fascistisk regim som sände många tusen vänsteranhängare i döden.
Securitas till högvakten?
Blir det vaktbolagen som tar hand om högvakten i framtiden?
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.