Stressen i arbetslivet fortsätter att öka, visar Arbetsmiljöverkets kartläggning av arbetsorsakade besvär 2016.
Stress står för den högsta andelen av arbetsorsakade besvär och är nästan dubbelt så vanligt bland kvinnor som bland män. Bland de yrken som är hårdast drabbade finns socialsekreterare och kuratorer.
”Arbetslivet fortsätter att vara sjukt stressigt, inte minst inom välfärdens yrken. Det är en trend som måste brytas och som vi kan göra något åt. Men det kräver att frågan är prioriterad från den allra högsta ledningen i en organisation och att det sker ett aktivt arbete som involverar medarbetarna på varje enskild arbetsplats”, säger Veronica Magnusson, ordförande i fackförbundet Vision.
Statistiken talar ett tydligt språk. Synen på vad som är en riskfylld arbetsmiljö måste moderniseras och förändras.
Det handlar inte bara om farorna som finns på mansdominerade jobb som byggarbetsplatser eller tung industri. Det handlar i växande utsträckning om de psykosociala arbetsvillkoren i kvinnodominerade yrken.
Socialsekreterare, kuratorer, psykologer och diakoner tillhör de yrkesgrupper som toppar statistiken över sjukskrivningar orsakade på grund av stress.
Nu är det dags att ta dessa problem på lika stort allvar som annan bristfällig arbetsmiljö. En av nycklarna är att stärka och utveckla ledarskapet i den offentliga sektorn.
I en forskningsrapport har Vision visat att chefer i välfärdssektor ofta har sämre förutsättningar att utöva ett närvarande ledarskap än chefer i andra branscher.
De har i regel ansvar för större personalgrupper och fler anställda, vilket gör det svårare att leda och utgöra ett chefsstöd för personalen.