Norrbotten är relativt skyddat från de värsta avarterna av marknads-experiment i välfärden.
Att några läkare driver en kooperativ hälsocentral i Vittangi är ju inte så farligt. Inte heller att nätbolaget Kry tar över Hermelinen med hälsoverksamhet i Luleå, Sävast och Kiruna.
Visst, det blir svårare för regionen och demokratin att styra resurser. Det är ju dåligt för det finns inte direkt något överflöd av pengar och personal i sjukvården.
Och privata utförare måste gå med vinst. Den vinsten kommer från skattepengar som är avsatta för att gå till vård. Det är så klart illa. Varje skattekrona borde gå till att göra nytta för medborgarna, inte till vinst i privata vårdbolag.
Men än så länge är det på en hanterbar nivå och för den som söker vård är det inte så stor skillnad. Du går till den hälsocentral som är närmast eller som har tid med dig, oavsett ägare.
Jag kommer från en region där det inte handlar om några få hälsocentraler som är privatiserade. Det började så, men nu har det fullständigt barkat åt skogen.
Filippa Reinfeldt och Irene Svenonius, båda moderater och tidigare ansvariga för sjukvården i region Stockholm, har styckat upp, sålt ut och slussat enorma summor till sina kompisar i de privata vårdbolagen.
Men det är inte bara det där med att det läcker skattepengar och att demokratin pressas tillbaka som sker. När man släpper in marknaden så kommer också en svans av mer ljusskygga företag in.
Ekobrottsmyndigheten har visat hur aktörer med koppling till den organiserade brottsligheten har drivit vårdcentraler och annan sjukvård.
Det rör sig om allt från småskaliga brott till organiserad brottslighet som har kopplingar till kriminella nätverk.
I Sverige idag kan kriminella tjäna pengar på att driva vård. Pengar som sedan finansierar grov brottslig verksamhet i kriminella gäng.
Så även om de privata inslagen är begränsade i Norrbotten så måste vi oroa oss för riskerna det medför.
När Magdalena Andersson (S) var statsminister gjordes en hel del för att ta tillbaka kontrollen över välfärden. Bra, men det tog tvärstopp när vi bytte regering och nu ser vi att det behövs än mer.
När jag funderar och söker efter smarta lösningar hittar jag att andra redan tänkt.
I veckan påminde Fredrik Lundh Sammeli, socialdemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson, om fem S-förslag mot välfärdskriminalitet inom primärvården:
- Inför krav på nationella tillstånd. Det infördes av S-regeringen inom hemtjänst och har försvårat för kriminella att bedriva verksamhet där.
- Inför näringsförbud i välfärden. Individer som misskött sig ska inte få starta upp ny verksamhet.
- Inför offentlighetsprincipen i hela välfärden, i all skattefinansierad välfärd oavsett utförare.
- Avskaffa den tvingande etableringsfriheten. Att regionerna är tvingade enligt lag att låta företag etablera vårdcentraler får konsekvenser för regionernas styrning och kontroll.
- Förstärk IVO. IVO behöver mer resurser och ökade befogenheter, till exempel få tillgång till data eller möjlighet att göra testköp.
De som är ansvariga för landet idag, SD och regeringen, säger att de vill bekämpa brott. De vill sätta barn i fängelse, men ekonomisk brottslighet och att kriminella profiterar i välfärden låter de ske.
Även om Norrbotten just nu är relativt lite utsatt så är det bara en fråga om tid innan det värsta eländet också når hit. Om vi inte sätter stopp. Och redan nu försvinner skattepengar till privata utförare.
Det är hög tid att ta tillbaka kontrollen över välfärden.