Är det inte konstigt: när det är valår så kan ansvariga ministrar alltid skönja ljuset i tunneln.
Borgs utspel ska länkas samman med statsministerns försök att kopiera den socialdemokratiska valstrategin. Inga fler skattesänkningar, blir det utrymme i ekonomin ska det användas till "välfärdens kärna", sa Reinfeldt i söndags. Och på måndagen visar hans finansminister att ekonomin är välskött så att det blir möjligt att satsa. Låter inte Reinfeldt som Tage Erlander och Borg som Gunnar Sträng? Det är i varje fall avsikten.
Det var inte så att Borg satt på hotellrummet i Visby och summerade kolumnerna i statsräkenskaperna. Förmodligen visste regeringen redan i våras att ekonomin gick bra. Genom att ligga lågt i prognosen i vårbudgeten skapade man ett Almedalsutrymme: finansministern kunde göra ett utspel om att det är härliga tider, strålande tider.
Men om man tränger djupare in i Borgs siffror blir analysen inte lika solig. Arbetslösheten kommer i år att nå toppnoteringen 8,9 procent och sjunka till 8,4 procent under nästa år. För perioden 2012-2014 räknar alliansregeringen med fortsatt sjunkande arbetslöshet, ned mot sex procent.
Minns ni vad budskapet var från Moderaterna i valrörelsen 2006? Jo, det handlade om jobben, jobben, jobben. Och det största av de dåvarande oppositionspartierna lyckades kapa frågan från Socialdemokraterna. Men hur gick det? Jo, arbetslösheten har skenat. Enligt prognosen kommer arbetslösheten år 2014, efter åtta år med borgerlig regering, att vara på ungefär samma nivå som när Socialdemokraterna tvingades lämna makten år 2006.
Att Moderaterna misslyckats i den centrala frågan, den om jobben, är något som inte uppmärksammas tillräckligt i debatten. Reinfeldt och Borg slipper undan för lätt. I stället kan man höra en devot ton från kommentatorerna, som om alliansens politik varit en rungande succé. De många hundra tusen som går utan arbete och som fått villkoren försämrade håller nog inte med om att alliansens politik varit en framgångssaga.
En huvuduppgift för de rödgröna är att visa att deras alternativ för att trygga jobben är bättre än alliansregeringens program. Av tradition har Socialdemokraterna ett stort förtroendekapital då det gäller jobben. Det gäller att få det kapitalet att växa.
Sex procent är en oacceptabelt hög siffra för arbetslösheten (oavsett vilken färg regeringen har) och det är alltså den borgerliga regeringens bästa notering. De bästa åren väntas infalla under nästa mandatperiods slut. Ja, så brukar det vara när man skönmålar; de mest avlägsna objekten behöver man inte vara så noga med. Mycket talar för att arbetslösheten kommer att hålla sig kvar på en hög nivå, även under nästa mandatperiods slut, om de borgerliga får sitta kvar.
Under tiden fram till valdagen kommer det att presenteras många lysande prognoser och sällsamma sifferserier som alla ska bevisa att vi har den bästa av regeringar. Hoppas att de granskande medierna sköter sin uppgift. Sanningen är ju att de partier som skulle prioritera jobben har skapat massarbetslöshet i Sverige.
Skönmålning om jobben
Det är högtryck i Sverige. Från ett soligt Gotland kommer beskedet att finansminister Anders Borg (M) reviderat prognosen för bruttonationalprodukten (BNP). Den väntas öka med 3,3 procent i år, vilket är 0,8 procentenheter mer än vad regeringen förutspådde i vårpropositionen i april.
Om man tränger djupare in i Anders Borgs siffror blir analysen inte lika solig.foto: henrik montgomery
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.