Det går inte att undvika epitetet facklig tungviktare när vi talar om ex-norrbottniskan Eva Nordmark.
Som nyvald ordförande i TCO (Tjänstemännens centralorganisation) representerar hon en stor grupp löntagare.
TCO samlar 15 medlemsförbund med omkring 1,2 miljoner medlemmar. Det är poliser, lärare, sjuksköterskor, ekonomer, ingenjörer m fl.
Om trenderna på arbetsmarknaden håller i sig kommer TCO snart att vara den största fackliga centralorganisationen.
Tjänstesektorn växer i betydelse. Många traditionella arbetaryrken minskar.
Redan i dag är TCO och akademikernas Saco tillsammans större än arbetarnas LO.
Därför är det klokt av politiker och partier som vill vara i samklang med folkopinionen att hålla koll på hur snacket går i tjänstemannaleden.
Det är lika viktigt att lyssna på Eva Nordmark och TCO-kontoret på Linnégatan i Stockholm som att snacka med LO-folket på Norra Bantorget.
Till exempel bör både regering och opposition ta till sig vad Eva Nordmark och TCO har att säga om den kommande höstbudgeten.
"Det är ett välkommet besked att inte införa ett jobbskatteavdrag", säger hon när jag träffar henne i ordföranderummet i TCO-huset.
Enligt TCO:s egna utredningar är jobbskatteavdraget ett trubbigt instrument för att få fler i arbete och minska arbetslösheten, vilket syns i arbetslöshetsstatistiken.
Men TCO vill inte att regering och riksdag sitter stilla i båten och bara avvaktar. I stället vill TCO ha andra insatser.
"Riksbanken bör ha ett sysselsättningsmål parallellt med målet att hålla inflationen i schack. Vi har redan en hög arbetslöshet. Nu gäller det att undvika att den drar i väg ytterligare", säger Eva Nordmark.
TCO kräver också en kraftfull satsning på utbildning och kompetensutveckling.
"Vi vill att det införs en utbildningsgaranti för ungdomar som saknar fullständig utbildning. I dag saknar mer än femtedel av ungdomarna betyg från gymnasiet", framhåller Nordmark.
"Målet bör vara att 95 procent av alla ungdomar ska gymnasiekompetens före 25 års ålder", säger hon.
Det förutsätter en större satsning på bland annat Komvux. De som lämnat gymnasiet utan fullständiga betyg måste få chansen att komplettera sin utbildning.
"Ungdomar som har en bra utbildning är mer attraktiva på arbetsmarknaden", säger Nordmark.
Hon talar sig även varm för kompetensutveckling för de som redan har jobb.
"Idag klarar du dig inte ett helt arbetsliv om du inte får tillfälle att kontinuerligt fylla på med ny kompetens. Därför behöver vi en bred lösning för kompetensutveckling för redan yrkesverksamma."
På Eva Nordmarks agenda under hösten står även ett fackligt utvecklingsarbete tillsammans med medlemsförbunden inom TCO.
"Vi ska blicka framåt. Hur kommer arbetsmarknaden att se ut om 10 år? Vilka utmaningar kommer vi att möta? Vilka krav ställer det på facket?", funderar hon.
Nordmark upplever att det finns "go" i TCO-förbunden och en vilja till gemensamma tag.
"Vi har 100 000 förtroendevalda på arbetsplatserna runtom i landet. De är intresserade av att vi gör mer saker tillsammans inom ramen för TCO. Bland annat finns en samsyn inom förbunden om att motverka diskrimineringen i arbetslivet", säger hon.
"Oavsett vilken bakgrund man har ska man känna att man respekterad på jobbet och kan uppleva trygghet bland sina arbetskamrater", framhåller Nordmark.
Det borde dessutom finnas möjligheter för TCO att även göra vissa saker tillsammans med LO-förbunden och Saco.
Organisationerna representerar visserligen olika grupper på arbetsmarknaden. Men alla fack borde ha samma intresse av att öka kunskapen om vikten av facklig organisering och kollektivavtal.
Många ungdomar har svag förankring på arbetsmarknaden och vaga begrepp om vad facket egentligen gör och betyder.
De blir lätt offer för antifackliga kampanjer, som CUF:s "Fuck facket forever" som var ett inslag under valrörelsen 2010.
Därför borde facken ge sig ut på skolor och universitet för att snacka mer om "meningen med föreningen".
En sådan kampanj borde kunna förena en TCO-kvinna som Eva Nordmark och LO-män som Karl-Petter Thorwaldsson och Per Bardh.
I detta individualiseringens tidevarv gäller det ständigt att påminna om den gamla fackliga sanningen att ensam är svag och att tillsammans blir vi starkare.
Det är av värde för enskilda arbetare, tjänstemän och akademiker att ha starka fack som ställer krav på lön, bra arbetsmiljö, arbetstider och andra villkor.