SSU prioriterar jobben
Sällan har en SSU-kampanj varit mer befogad. 27 procent av ungdomarna i Sverige - nästan var tredje ung svensk - saknar jobb.
SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä tar fajten mot ungdomsarbetslösheten. Vid ett besök i Norrbotten under gårdagen berättade han om SSU:s program för fler ungdomsjobb.
Foto: LEIF R JANSSON
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
SSU:s förbundsordförande Jytte Guteland och förbundssekreteraren Mattias Vepsä land och rike runt för att uppmärksamma situationen för de unga på arbetsmarknaden. I går besökte Vepsä Norrbotten.
Sällan har en politisk kampanj varit mer befogad. Sverige upplever just nu arbetslöshetstal som är skrämmande.
Eurostat, EU:s statistikorgan, visar i sina siffror för juli att Sverige hör till de EU-länder som har den absolut högsta ungdomsarbetslösheteten.
27 procent av ungdomarna i Sverige - nästan var tredje ung svensk - saknar jobb.
Av de 27 EU-länderna är det bara de tre baltiska staterna som har högre ungdomsarbetslöshet.
Det är ett förfärligt underbetyg åt svensk politik.
Sverige har rasat till en 24:e plats i Europa när det gäller att bekämpa ungdomsarbetslösheten.
Men inte nog med det. Även många ungdomar som har jobb upplever en mycket tuff verklighet. Många har korta osäkra anställningar.
Det finns mindre nogräknade arbetsgivare som konsekvent och systematiskt missbrukar prov-, visstids-, vikariats- och projektanställningar.
Värst är anställningsformen "extra vid behov". Många handels- eller restauranganställda vet inte från vecka till vecka hur mycket de ska få arbeta.
Den svaga ställningen på arbetsmarknaden sätter ungdomarna i en rävsax. Den som inte har ett jobb och en säker inkomst har ju också svårt att få hyreskontrakt, lån eller mobiltelefoniabonnemang.
Många blir "mambos" mot sin vilja, trots att de vill ut och pröva sina vingar. En del, som inte har föräldrar som ställer upp, tvingas till socialen för att få mat på bordet och pengar till hyran.
Erfarenheterna från 1990-talskrisen visar att många kommer att bli permanent utslagna från arbetsmarknaden. Många, som inte hinner skaffa sig arbetslivserfarenhet och meriter, kommer att uppleva en tuff situation resten av sitt liv.
Den som varit långvarigt arbetslös har svårt att komma igen, även när konjunkturerna vänder.
KI (Konjunkturinstitutet) räknar med att så många som 100 000 personer kommer att bli permanent utslagna på grund av den arbetslöshetskris som Sverige nu genomlider.
Det är ingen ödets lag eller slumpens cynism som säger att det måste vara på det sättet. Regering, riksdag, kommuner och myndigheter kan göra mer för att pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten. En annan politik kan göra skillnad.
På sin turné har Jytte Guteland och Mattias Vepsä med sig en hel katalog med tänkbara insatser. Bland annat vill de ha fler platser inom komvux, yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning och högskola. Det är - trots allt - bättre att plugga och höja kompetensen än att ingenting göra.
SSU vill även återinföra systemet med utbildningsvikariat. Äldre, som behöver komplettera sin utbildning, ges betald utbildning, samtidigt som yngre kan gå in och vikariera.
Helt klart är att det krävs en kraftansamling från hela samhället. Dagens höga ungdomsarbetslöshet är oacceptabel.
Ingen ansvarskännande medborgare kan sitta med armarna i kors, när tiotusentals ungdomar har hamnat utanför och saknar plats på arbetsmarknaden.