Starka fack ger större rättvisa

Det kokar av aktivitet i Kulturens Hus i Luleå i dagarna. MR-dagarna 13-14 november samlar ungefär 3000 deltagare till samtal, seminarier och kulturarrangemang om mänskliga rättigheter.

Ledare2008-11-14 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Tanken är att bilda opinion och lyfta frågor om de mänskliga rättigheter på den politiska dagordningen.

Det behövs. Tag bara en sådan sak som rätten till facklig organisering, som finns inskriven i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och ILO-deklarationen om grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet.
Trots det kränks och förföljs fackligt aktiva i hela vår värld.
IFS, den fackliga internationalens, årliga rapport visar att regeringar, polis, militär och arbetsgivare runtom i världen fortsätter att förfölja personer som bara använder rätten att arbeta fackligt.
Under 2006 dödades 144 fackligt aktiva och medlemmar . Drygt 800 utsattes för misshandel och ytterligare många tusen drabbades av andra former av kränkningar, enligt rapporten.

Colombia toppar dödslistan med 78 mord på fackligt aktiva, därav elva kvinnor. Men det dödliga våldet ökar också i länder i Asien och Afrika. Förra året mördades 33 fackligt aktiva i Filippinerna och fler än 20 i Ghana.
I Kina, som världens största land men också världens största diktatur, åsidosätts fackliga och mänskliga rättigheter konstant.
Därför måste FN, EU och andra internationella organisationer agera mer kraftfullt för att stoppa övergreppen.

FN har ju dessutom sitt mål om att utrota fattigdomen i världen.
Det är ett mål som aldrig kommer att bli verklighet, om arbetare och tjänstemän förvägras rätten att organisera sig fackligt och inte kan ta strid för människovärdiga löner i länder som Zimbabwe, Kenya, Libyen, Guatemala, Costa Rica, Burma och Kina .
Starka och självständiga fackföreningar är grundläggande för att åstadkomma en mer rättvis fördelning av världens resurser.