Sträck på er i Morjärv & Ullatti

173 894 väljare kryssade Marita Ulvskogs namn. Hon var den S-kandidat som hade överlägset starkast stöd.

173 894 väljare kryssade Marita Ulvskogs namn. Hon var den S-kandidat som hade överlägset starkast stöd.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Ledare2009-06-13 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Sammanräkningen av personrösterna var en nagelbitare. Den centerpartistiske EU-kritikern Håkan Larsson (som utrett fiskefrågor i Norrbotten) pendlade kring femprocentsstrecket.
En del tror att Lena Ek, förstanamnet på Centerlistan, blir ny EU-kommissionär och i så fall får listtvåan en plats i parlamentet. Larsson hade placerats på femte plats på valsedeln.
Det var stor dramatik men Larsson nådde inte ända fram. Det blev slutligen 4,4 procent. Men ett tag hade han ena foten på reservplatsen.
Dramatik var det däremot inte då det gäller Kristdemokraterna. Tidigt stod det klart att veteranen Alf Svensson, som blir 71 i år, skulle slå ut 30-åriga Ella Bohlin. Grännapolitikern kommer att vara 76 vid mandatperiodens slut. Reagan var faktiskt äldre då han avgick.

Folkpartiets förstanamn Marit Paulsen fick överlägset mest kryss av FP-kandidaterna. Hon fyller 70 senare i år.
Jag tippar att Sveriges Pensionärsförbund öppnar en lokalavdelning i Bryssel. Förbundsordförande är den förre EU-parlamentarikern Karl-Erik Olsson (C) från Sösdala.

Det var också hård kamp om Moderaternas sista mandat. Anna Maria Corazza Bildt ändrade på turordningen. Hon kom klar tvåa, efter Gunnar Hökmark men före Christofer Fjellner. Susanna Haby och Anna Ibrisagic slogs om fjärdeplatsen men ingen av dem nådde upp till 5 procent. Då gäller listans turordning och Luleå får även under den kommande femårsperoden en representant i Europaparlamentet, Anna Ibrisagic. Men eftersom Hélène Goudin från Piteå slutar efter Junilistans fiasko blir det en minskning med en.
Norrland är i övrigt inte representerat i Bryssel och Strasbourg. Yttermalung i Dalarna, Paulsens hemort, är den näst nordligaste.
Luleåfödda Marita Ulvskog får se till att den norra landsdelens intressen tillvaratas i Bryssel.

Några spridda notiser om valet.
 I Kuivakangas fick FI noll röster. Samma klena resultat i Muodoslompolo-Kaunisvaara.
 Centern blev utan röster i Kirunadistriktet Bolaget-Nikkaluoktavägen.
 I Morjärv tog inte Sverigedemokraterna en enda röst. Sträck på er, Morjärvsbor!
 Centern fick noll röster i Porjus.
 I Ullatti i Gällivare röstade ingen på Folkpartiet och ingen på SD.

Det är som allra vackrast nu, i denna försommartid. Jag har nedsatt hörsel men kan fortfarande njuta av fågelsången; ja, nu njuter jag mer än när jag hörde perfekt. Varje fågel som hörs blir en positiv överraskning.
Syrenerna är på väg att slå ut.
Smörbollarna var uppdukade i diket på väg till Offerdal.
Att vara ute i naturen nu är som att gå i ett tempel.
Och midsommarafton är ju Sveriges egentliga nationaldag. 6 juni är bara ett byråkratiskt påfund som man försöker fylla med något innehåll; ofta blir det krystat.

Måltorkan är över för Zlatan och landslaget. Segermatchen i onsdags var klart godkänd. Men förmodligen missar Sverige VM i Sydafrika, det första i Afrika.
En bekant har bott i en av städerna där VM-matcher ska avgöras.
"Man fick alltid tänka på tre saker: säkerhet, säkerhet och säkerhet. Privata säkerhetsfirmor har högkonjunktur. Många bor bakom låsta grindar och med gläfsande hundar i trädgården."
Jag hoppas verkligen att Sydafrika lyckas med sitt VM, att det blir ett lyft för landet och fotbollen. Men visst oroar den höga våldsbrottsligheten.

Socialdemokraterna i Europa gjorde ett dåligt val. I land efter land framträdde S-ledare och försökte förklara de usla siffrorna. För inte så länge sedan var elva av femton EU-länder ledda av socialdemokrater. Men något har hänt.
"Europas socialdemokrati har flirtat för mycket med ultraliberala idéer. Nu är det dags fokusera på våra traditionella värderingar", manade den förre franske kulturministern Jacques Lang före valet till Europaparlamentet.
Det är en klok uppmaning. Frihet, jämlikhet, broderskap blir aldrig inaktuellt. Men som Lang säger har socialdemokratin gått för långt till höger och det var väl i första hand Tony Blair som ledde den förändringen, med New Labour. Ibland var det svårt att se var Labour slutade och var Torys började.
Jag tror att S i Sverige också har anledning att självkritiskt analysera varför valet inte gick bättre. 24,6 procent var långt från förhoppningarna. Och bakslaget berodde inte på valaffischernas utseende utan det handlar om politikens grunder. Uppfattas S som ett grått parti bland andra gråa?

Men nu lever vi i den gröna tiden.
Ha en fin helg. Regnar det kan man njuta ändå. Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga ordspråk.