Sverige rustat för pandemin
WHO:s expert säger att alla länder måste vara redo att skydda sig. Men samtidigt vet vi att alla inte klarar det.
Årets influensa är på väg. Foto: Fredrik Sandberg
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
I september-oktober beräknar man att vaccineringen mot svininfluensan ska komma igång. Socialstyrelsen har med siffror från Statistiska Centralbyrån räknat hur många som kan drabbas. Om influensan blir av den mildare varianten och om vaccineringen kommer igång snabbt räknar man med att knappt en halv miljon svenskar kommer att hamna på sjuklistan. Om det däremot blir en aggressiv variant och vaccineringen kommer igång sent kan fem miljoner drabbas.
Exemplet visar hur bra det är med kollektiva lösningar för att komma till rätta med stora problem. Alla svenskar kan till en rimlig kostnad få bästa möjliga skydd. Det kommer att leda till att liv räddas, att människor slipper sjukskriva sig och att samhället undviker stora förluster.
Vid pandemier blottläggs skillnaden mellan världsdelar och länder. I den fattiga delen av världen finna inga avtal med stora läkemedelskoncerner som flyger in vaccin. Ofta blir det så att eliter kan köpa sig det skydd som erbjuds medan den stora massan får hoppas att viruset ska hoppa förbi.
På ett nationellt plan skulle vi inte acceptera att alla i Danderyd och Täby fick vaccin medan de i Haparanda och Kiruna blev utan. Men på ett internationellt plan fungerar det så ojämlikt. De grupper som redan har sämst hälsa är mest utsatta för nya farsoter.
Det är särskilt tydligt då det gäller hiv/aids. Afrika söder om Sahara är mest utsatt. Afrikagrupperna skriver detta på sin hemsida:
"I södra Afrika lever idag 35 procent av världens hivpositiva, och här inträffar 38 procent av alla hivrelaterade dödsfall. I Afrika söder om Sahara finns 22 miljoner personer som lever med hiv, de utgör 2/3 av alla hivpositiva. Kvinnor är här generellt utsatta i högre utsträckning än män; nästan 60 procent av de som lever med hiv är kvinnor i Afrika söder om Sahara."
Om sjukdomens centrum legat i Tyskland, Danmark, Sverige, Belgien skulle också insatserna ha varit helt andra. Och ingen skulle säga att det där med hiv var rätt så överdrivet, att det inte blev så farligt.
Det är bra att vi kan gå till vårdcentralen och få vaccin mot svininfluensan. Men pandemin är också en påminnelse om hur mycket som hänger på var vi är födda. Den som föds i Tornedalen har så mycket större chanser än den som är född i Bekaadalen i Libanon eller Swatdalen i Pakistan.
WHO:s expert säger att alla länder måste vara redo att skydda sig. Men samtidigt vet vi att alla inte klarar det. Det som är sanning och rätt i Berlin och Paris är bara ett dåligt skämt i Burkina Faso.